Ніколи не робіть цього! ТОП-15 заборон для водіїв, які має знати кожен

Як би не було сумно, велика частина ДТП відбувається через нерозсудливу поведінку водіїв. Найчастіше згубну дію мають звички, від яких автомобілістам складно утриматися. Вони відволікають водія від дороги і, як наслідок, можуть стати причиною аварії. Втім, не звичками єдиними, передають Патріоти України. Пропонуємо список з 15 речей, які ніколи не можна робити за кермом.

Керування з навушниками

Зламалася магнітола? Тоді варто підключити смартфон до Bluetooth. А ось навушники категорично не можна використовувати, оскільки вони "відключають водія" від навколишнього світу.

Керування у нетверезому стані

Кожен день на дорогах гинуть десятки людей через п'яних водіїв. Щоб цьому запобігти, або хоча б звести до мінімуму, водії повинні усвідомлювати наслідки від їзди в стані алкогольного сп'яніння.

Керування в стані наркотичного сп'яніння

Приблизно 70% американських автомобілістів вважають, що після вживання марихуани за кермо сідати не небезпечно. Однак насправді це не так: ефект від наркотиків може бути таким саими (а іноді навіть гіршим), як від алкоголю.

Водіння під час втоми

Приблизно 10% ДТП в Європі і США відбуваються з вини водіїв, які сідають за кермо втомленими. Щоб не заснути за кермом, деякі автомобілісти намагаються вирішити проблему за допомогою енергетичного напою або міцної кави, але це не завжди допомагає. Експерти рекомендують робити як мінімум 20-хвилинні перерви, якщо водій відчуває, що його очі закриваються.

Водіння без пристебнутого ременя безпеки

Керування без ременя безпеки – дуже погана ідея. Багато водіїв вважають, при ДТП краще "вилетіти" з автомобіля, ніж опинитися у ньому затиснутим. Нібито так є шанси на порятунок. Але насправді це не так: ремінь міцно фіксує людини і не дає їй вдаритися об елементи салону під час зіткнення, що є першою "вхідною точкою" при аварії.

Використання занадто великої кількості електронних помічників

Електронні помічники, такі як адаптивний круїз-контроль, системи контролю смуги руху або екстреного гальмування, значно полегшують роботу водія, але не поліпшують його навички водіння. Крім того, як і раніше немає автомобілів, які були б повністю готові до автономного руху, тому водій завжди повинен тримати обидві руки на кермі та уважно стежити за дорожньою обстановкою.

"Водіння колінами"

"Водіння колінами" – трюк, до якого вдаються деякі автомобілісти, коли вони відчувають втому в руках і плечах. У той же час такі "викрутаси" є одним з кращих способів спровокувати ДТП, оскільки кермо в даному випадку не повністю контролюється. Відповідно, коли на дорозі раптово з'явиться автомобіль, пішохід або тварина, зіткнення буде неминуче. Не вірите? Тоді спробуйте паралельну парковку за допомогою колін.

Порушення дистанції

Правило двох секунд існує не даремно - завжди потрібно відраховувати відстань від вашого авто до попереду машини, що йде. В іншому випадку можна не встигнути загальмувати і отримати зіпсований день.

Відволікання на телефон

Відволікання погляду також може привести до ДТП; а на що найчастіше водії відволікаються, добре відомо – на телефон. Якщо потрібно переглянути/відправити повідомлення або ж зателефонувати, краще зробити це під час зупинки. Інакше потім нібито заощаджений час піде на ремонт авто.

Ігнорування попереджень

Часто автомобіль сам здатний повідомити про виниклу технічну проблему – за допомогою індикаторів на приладовій панелі. Деякі водії ігнорують попередження, і це дуже погано. Вірніше, навіть небезпечно. Відмова основних систем автомобіля часто призводить до серйозних пошкоджень або, того гірше, нещасних випадків.

Неправильне перевезення тварин

Автомобіль повинен обов'язково пристосований під перевезення того чи іншого тварини. Водії зізнаються, що їм нерідко доводиться ловити вихованця під час різкої зупинки, а також перешкоджати його проходженню на передні сидіння та навіть торпедо. Все це, звичайно ж, відволікає від дороги. Але є ще одна проблема – собака вагою 20 кг на швидкості 50 км/год перетворюється на снаряд вагою 600 кг.

Вживання їжі за кермом

Часто на дорозі можна побачити водіїв, які їдять за кермом. За даними Національного управління безпекою руху на трасах США (NHTSA), ризик аварії у таких випадках становить 80%, тому краще залишатися голодним, але бути живим і здоровим.

Занадто швидка їзда

У США недотримання обмежень швидкості є причиною 33% нещасних випадків зі смертельними наслідками. Багато автомобілістів вважають, що якщо рухатися швидше, можна добре заощадити час, але це помилка. Судіть самі: подорож зі швидкістю 90 км/год на відстань 50 км займає близько 32 хвилин. Та сама відстань, але при 105 км/год, долається за 27 хвилин. Різниця лише 5 хвилин.

Занадто повільне водіння

Повільна їзда може бути не менш небезпечною, ніж швидка. Якщо водій рухається "як равлик", він може спровокувати ДТП в динамічному транспортному потоці.

Їзда без освітлення

У багатьох країнах їздити з увімкненими денними ходовими вогнями або ближнім світлом фар необхідно щорічно, в Україні ж це сезонне правило – воно діє з жовтня по 1 травня. Хоча в умовах обмеженої видимості головну оптику завжди потрібно тримати включеною. Ну а про темну пору добу і зовсім говорити не доводиться.

Коли житлове питання стоїть гостро: Українські полярники показали домівку пінгвінів-верхолазів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 5:00

В Антарктиці українці знайшли гніздо пінгвінів у незвичайно високій "точці". Учасники антарктичної експедиції зафіксували гніздування пінгвінів на висоті 295 метрів над рівнем моря. Про дивовижу повідомили у Національному антарктичному центрі України. ...

Перевірте своє! Названо прізвища, які вказують - ваші предки вели розгульне життя

вівторок, 19 березень 2024, 3:25

Деякі українці отримували родові імена за рисами характеру, професіями чи особливостями зовнішності. Існує перелік українських прізвищ, які давали справжнім ловеласам, передають Патріоти України. На генеалогічному порталі "Рідні" можна дізнатися, які у...