НКВДисти зазнали великих втрат у людях та техніці: Подробиці легендарного бою УПА під Гурбами

Озвірілі НКВДисти після бою зігнали лють на беззбройних українських селянах та поранених вояках УПА, що не встигли евакуюватись.

У ці дні виповнюється рівно 76 років звитязі воїнів УПА під Гурбами. Саме 24 квітня 1944 року відбулись найзапекліші бої повстанців проти московських окупантів, нагадують Патріоти України та пропонують вам прочитати допис Сергія Бевза у соціальній мережі "Фейсбук", у якому він поділився цікавими фактами про цю славетну подію.

▪️ Тоді підрозділи НКВС чисельністю понад 30 тисяч бійців оточили на Волині близько 3.5 тисяч воїнів УПА. На боці ворога була не лише колосальна кількісна перевага, а й технічна – авіація та танки. Окупанти розраховували швидко розгромити значно менші за чисельністю та гірше озброєні відділи УПА. Але дуже швидко повстанці продемонстрували, що сила духу і відвага можуть важити куди більше за кількість танків чи гвинтівок.

▪️ Воїни УПА на чолі із Василем Куком зайняли кругову оборону, підготувавши позиції до бою. Вони відважно відбивали ворожі атаки, нерідко перехоплюючи ініціативу в окупантів. Бої безперервно тривали по 8-11 годин.

▪️ НКВДисти зазнали великих втрат у людях та техніці. Три з половиною тисячі воїнів УПА успішно протидіяли 30-тисячному угрупуванню ворога, яке виявило безпорадність проти героїзму бійців української армії без держави.

▪️Після найгарячіших боїв 24 квітня повстанці отримали наказ на прорив оточення. Воїни УПА успішно вирвались із пастки ворога. Вранці 25 квітня 1944 р. усі повстанські підрозділи прорвали кільце оточення.

▪️Фактично бій під Гурбами завершився українською перемогою. Завдяки винятковій мужності та кмітливості повстанців операція НКВС повністю провалилась. Втративши у боях до тисячі загиблих, московські окупанти не зуміли досягти своєї цілі. Натомість, озвірілі НКВДисти після бою зігнали лють на беззбройних українських селянах та поранених вояках УПА, що не встигли евакуюватись.

▪️Успішно прорвавши вороже оточення з мінімальними втратами, повстанці продовжили визвольну боротьбу. Таким був результат наймасштабнішого бою УПА проти червоної Москви.

Пам’ятаймо про великі дні наших визвольних змагань!

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...