Нонсенс старих дядьків в армії: Експерт пояснив, чи можна витягти з закордону молодь

Попри активну підтримку України, суспільство закордоном дивується: чому в її армії одні "дядьки" та "інваліди", коли їхні країни заполонили здорові молоді українці, передають Патріоти України.

Пропозиція відправити сотні тисяч "потенційних" військовослужбовців назад в Україну вже лунала від одного з депутатів німецького Бундестагу. Однак, за словами керівника безпекових програм Центру глобалістики Стратегія ХХІ Павла Лакійчука, це внутрішня проблема, яку має подолати уряд України.

Наразі ситуація з військовозобов'язаними перетворилася на "український нонсенс", акцентував він та навів в приклад свою нещодавню розмову з рядом європейських колег.

"Вони були дещо шоковані, коли я їм пояснював, що в Україні воюють дядьки на фронті. Основну масу складають 40-45-річні старі дядьки, інваліди вже. Чому? Тому що молодь не може бути призвана в армію", - заявив він в інтерв'ю Radio NV.

Він визнав, що суспільство Європи не розуміє, навіщо допомагати Україні, коли її ж чоловіки призивного віку трапляються на кожному кроці, а ще й отримують допомогу від Німеччини, Польщі, Чехії чи іншої країни-партнера.

З огляду на іноземне законодавство - все відбувається в межах дозволеного. "Це біженці, які рятуються від війни... Їм не подобається жити в державі, де війна. Вони шукають, де безпечніше, де краще", - вказав він.

Врегулювати це питання має саме Україна: "І в цьому випадку в мене відповіді немає", - визнав Лакійчук. Він акцентував, що наразі в Україні всі чоловіки молодші за 20 років - це "допризовники". Далі, до 27 років, вони "призовники", тобто їх можуть призвати до армії на строкову службу і рік-півтора року навчати захищати країну. І лише потім українець набуває статусу "військовозобов'язаний".

Але частіше було інакше: українці до 27 років взагалі не отримували ніякої строкової підготовки, але все одно ставали військовозобов'язаними. "З 27 років байдуже, він служив строкову, не служив, він стає військовозобов'язаним. І він [мобілізується] в армію захищати Батьківщину", - акцентував експерт.

Але так було до війни - у воєнний час призов на строкову службу припиняється. Тоді і починається вище згаданий "нонсенс".

"Ці люди нікому нічого не повинні. І якщо хлопцю 20, 21, 22, 23, 24 роки - він призовник, він не може бути призваний в армію, тому що він призовник, а не військовозобов'язаний. Тобто найпродуктивніша категорія людей (за фізичними даними) під захист своєї батьківщини не потрапляє", - вказав на головну проблему з призовом Лакійчук.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...