Норвегія змінила виплати для українців - біженцям дають гроші навіть за повернення додому

У 2024 році українські біженці в Норвегії можуть отримувати по 520 євро (23 746 грн) на місяць, однак лише за виконнання певних умов. Правила посилилися з липня 2024 року. Проте біженцям платять також і по 1500 євро (67 207 грн) за повернення в Україну, передають Патріоти України.

У 2024 році українські біженці в Норвегії можуть отримувати 520 євро (23 746 грн) на місяць, але для цього вони повинні проживати у центрах прийому біженців та зареєструватися у Національному центрі реєстрації. Уряд також стимулює повернення додому, виплачуючи 1500 євро (67 207 грн) тим, хто вирішить повернутися.

OBOZ.UA дізнався, які виплати можуть отримати українські біженці у 2024 році і які нові вимоги потрібно виконати. Міністерство праці Норвегії пропонує продовжити дію раніше ухвалених змін у законодавстві до 1 липня 2026 року.

Ці зміни спрямовані на контроль імміграції та інтеграції українських біженців. За словами міністра Тоньє Бренна, кількість біженців з України у 2024 році зменшилася на 40% у порівнянні з попереднім роком.

Основні зміни у виплатах

  • у 2024 році у Норвегії не можна отримати тимчасове альтернативне житло;
  • українці, які бажають отримувати виплати та підтримку держави, повинні мешкати у центрах прийому біженців, а не у приватному житлі.
  • Норвезький уряд не покриває витрати, пов’язані з домашніми тваринами, що прибувають до центрів біженців;
  • для отримання одноразової фінансової допомоги у розмірі 8200 євро (367 401 грн) потрібно прожити у Норвегії більше року;
  • для отримання тимчасового притулку та грошової допомоги необхідно зареєструватися у Національному центрі реєстрації.

З липня 2024 року зареєструватися можна буде лише у Національному центрі прибуття та реєстрації біженців (Nasjonalt ankomstsenter) у муніципалітеті Роде або в Реєстраційному центрі Гардермуен (Gardermoen registreringssenter) біля аеропорту Осло. Українці, які не можуть себе забезпечувати самостійно, мають право на грошову допомогу для покриття потреб у харчуванні, проживанні та медичних послугах.

У 2024 році розмір виплат для українців у Норвегії зменшили до 520 євро (23 746 грн) на місяць для самотньої людини. Уряд Норвегії також стимулює повернення українців додому, виплачуючи за це 1500 євро (67 207 грн) .

Посилення правил для українських біженців

У Норвегії раніше вже посилили правила для українців, урізавши низку виплат. Зокрема, з 29 січня 2024 року припинено надання тимчасового альтернативного житла для тих, хто вибрав проживання у приватному житлі, а не у центрі прийому біженців.

Норвегія також намагається підштовхнути українських біженців до роботи, вимагаючи від них приділяти щонайменше 15 годин на тиждень робочій діяльності. Це може бути виконано шляхом практичної роботи на повний або неповний робочий день.

Реєстрація та проживання

Для отримання захисту в Норвегії необхідно зареєструватися у Національному центрі реєстрації у муніципалітеті Роде. Біженці з України також можуть зареєструватися в п'яти інших містах країни: Кіркенес, Тронхейм, Берген, Ярен та Торп. Якщо округ, куди прибули біженці, не має можливості зареєструвати їх, то їх буде доставлено до Національного центру реєстрації.

Вимога про реєстрацію в Національному центрі реєстрації не поширюється на прохачів притулку, які прибувають до Норвегії через прикордонний пункт Стурзьскуг. Також неповнолітні без супроводу та особи в особливо складній ситуації зможуть отримати допомогу, щоб дістатися до Національного центру реєстрації.

Тепер озброєна розумними бомбами з лазерним наведенням: Українська "Баба Яга" стала ще страшнішою

середа, 7 серпень 2024, 9:17

Українські безпілотники "Баба Яга" отримали нову потужну зброю. Останні зображення показують, що нічні дрони-бомбардувальники тепер оснащені керованими високоточними бомбами, здатними уражати з великої відстані, передають Патріоти Україн. Як йдеться у ...

В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

середа, 7 серпень 2024, 9:08

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріот...