Норвезьке диво людських рук: Найвищий дерев'яний будинок у світ (фото, відео)

Дерев'яна будівля Mjøstårnet сягає висоти 85,4 метра і складається з 18 поверхів.

Найвища дерев'яна будівля складається з 18 поверхівУ Норвегії у місті Брумунддале збудували дерев'яну будівлю Mjøstårnet висотою 85,4 метра, інформують Патріоти України.

Відкрили її у березні 2019 року, створена вона повністю з місцевих матеріалів і офіційно визнано найвищою дерев'яною будівлею в світі, повідомляє Moelven.

Дерев'яна вежа отримала назву на честь знаходиться неподалік найбільшого озера Мйоса. Конструкція розташовується на північно-східному березі озера в 1,5 години їзди на північ від Осло.

Проект будівництва

Автором проекту є Артур Бухардт. Ідея будівництва з'явилася в нього, коли норвезькі політики закликали людей більше думати про проблеми клімату, місцеві продукти та стабільність.

Автор проекту надихнувся проблемами клімату
Також автор проекту надихнувся "Паризькою угодою", яка зобов'язує скорочення викидів вуглекислого газу.

Я взяв цей виклик буквально, і, не запитуючи політиків, я щось зробив. Будівництво з деревини дарує нам кращий світ, дозволяє дихати,
– заявив Артур Бухардт.

У 18-поверховій багатофункціональній будівлі розташовані житлові апартаменти, готель, басейн, офісні приміщення та ресторан. Ціни на апартаменти варіювалися від 2,5 мільйонів норвезьких крон для найменших 54 квадратних метрів. Загалом вартість будинку становить від 500 до 600 мільйонів норвезьких крон.

осло норвегія дерево найвищий будинок
У найвищому дерев'яному будинку є все для розваг

Основний матеріал, який використовували при будівництві, – крос-ламінована деревина, масив з накладених один на одного, поклеєних і спресованих дощок.

Цей матеріал є досить міцним для того, щоб будувати з нього багатоповерхові будівлі, і при цьому погано горить, не виділяючи токсичних відходів. В основі конструкції – клеєний брус, використаний замість бетонних або сталевих елементів.

Відео будівництва найвищого дерев'яного будинку:


"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...