"Носоглотка була вся у виразках. Я мав радіоактивні опіки від пилу": Ліквідатор аварії на ЧАЕС розповів про жахливий вплив радіації

Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції в квітні 1986 року Михайло Святненко зізнався, що отримана ним доза радіації призвела до виразок на органах дихання, зокрема носоглотці, передають Патріоти України.

А вже в 1990 році чоловіку повідомили, що він перехворів гострою променевою хворобою І ступеня. Про те, як події на ЧАЕС вплинули на його здоров'я, ліквідатор розповів в інтерв'ю "24 каналу".

"Коли я приїхав із ліквідації, мої органи дихання, зокрема, носоглотка були всі у виразках. У мене брали мазки, відправляли кудись на дослідження. Я мав радіоактивні опіки від пилу", – зазначив українець.

За його словами, в організмі виявили понад одиницю цезію. Проте згодом його амбулаторна картка просто зникла з відомчої поліклініки Міністерства внутрішніх справ.

"Тому що там були записи, які свідчили, що було велике переопромінення", – пояснив ліквідатор аварії. Михайло Святненко додав, що два тижні після подій у зоні ЧАЕС пробув на амбулаторному лікуванні. Аналізи тоді показали, що він мав захворювання крові, формула останньої у нього була порушена ще протягом п’яти років.

Чоловік наголосив, що тоді дані про величезну кількість людей, які отримали опромінення, приховували. "Лише в 1990 році на експертній раді мені заочно за документами винесли, що в 1986 році я перехворів гострою променевою хворобою І ступеня… Була вказівка не показувати опромінення особового складу", – зазначив ліквідатор аварії, додавши, що йому тричі переглядали дозу опромінення і не всі документи враховували.

Відомо, що полковник внутрішньої служби у відставці Михайло Святненко є автором знімків зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС, він від руки склав першу карту рівнів радіації для служби пожежної охорони одразу після вибуху реактора. Державною нагородою ліквідатора так і не нагородили.

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...

У 49 на нове коло: Василь Вірастюк, який залишив родину заради молодухи, вчетверте став батьком

вівторок, 16 квітень 2024, 9:40

Нові стосунки стронгмена та нардепа почалися, поки дружина з дітьми були за кордоном. Стронгмен і нардеп Василь Вірастюк зустрів нове кохання і вчетверте став батьком. Як виявилося, Василь ще задовго до скандального розлучення з другою дружиною Інною, ...