Нова ціна на газ і небувалі штрафи: Що чекає на українців у 2020 році

З січня в Україні починаються нововведення у різних сферах життя. Найважливіші зміни очікують у соціальній та економічній сферах, передають Патріоти України.

Українці зможуть обирати форму надання субсидії, п'яні водії нестимуть уже кримінальну відповідальність, штрафуватимуть також власників євроблях. Хто дивиться супутникове телебачення, то варто перейти, скажімо, на ефірне чи кабельне ТВ.

Зміна форми надання субсидії

З січня українцям дозволять будь-коли змінювати форму надання житлової субсидії з безготівкової на готівкову. "Сьогодні на субсидію у готівковій формі мають право власники житла, які звернулися до 15 жовтня і надали банківський рахунок. Вони отримують гроші "на руки" через Ощадбанк та Укрпошту. Самостійно оплачують рахунки. Всім іншим субсидію нараховують на безготівковий рахунок Ощадбанку. Далі банк розраховується з постачальниками комунальних послуг", - каже заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко. Кошти у 2020 році на виплати субсидій скоротили до 48 млрд грн. У 2019-му – виплачували 58 млрд грн.

Знизиться ціна на газ

У січні вартість газу для населення складе 5,5 грн за кубометр. Це ціна без ПДВ та націнок газзбутів, які для кожного регіону є різними. Ціна на газ у січні буде на 12% меншою, ніж ціна на газ на початку 2019 року. Діятиме до квітня 2020 року для населення та теплокомуненерго.

"Споживачам, які хочуть отримувати газ за ціною, що буде змінюватися щомісяця до кінця опалювального сезону в залежності від ринкових обставин треба до 24 грудня звернутися до своїх регіональних збутових компаній. Якщо споживач захоче купувати газ за фіксованою ціною, то нікуди звертатися не потрібно", — зазначили в Нафтогазі.

Зросте мінімальна зарплата і соціальний внесок

З початку року зросте мінімальна зарплата до 4723 гривень на місяць. Через це зросте і єдиний соціальний податок - ЄСВ. Щомісячний мінімальний розмір внеску становитиме 1039,06 грн. Квартальна сума складе 3117,18 гривень. У такому розмірі сплачують єдиний внесок фізичні особи-підприємці за найманих працівників. Його сплачують незалежно від того чи ведеться підприємницька діяльність чи ні.

П'яних водії судитимуть по-новому

З першого січня водіїв, які їдуть за кермом в стані алкогольного сп'яніння нестимуть кримінальну відповідальність. Водій отримає судимість навіть в разі притягнення в перший раз. Штраф сягне від 17 до 32 тис грн.

"Машиною не матиме права керувати три роки. Якщо повторно порушить, доведеться сплатити 51 тисячу гривень. Теж не матиме права їздити 2-3 роки", - пояснили у Міністерстві внутрішніх справ.

Також кримінальна відповідальність загрожує водіям у разі керування машинами в стані наркотичного під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Покарають і за те, що передали керувати авто такому водію.

Нестиме відповідальність водій якщо відмовиться від проходження медичного огляду. Це ж стосується тих, хто після аварії випив спиртне, вжив наркотики або ліки, виготовлені на їх основі

"Сьогодні передбачена адміністративна відповідальність – позбавлення водійського посвідчення на рік і штраф 10,2 тисяч гривень. Треба розділяти відповідальність. Якщо людина просто перебувала за кермом у стані сп'яніння, його зупинили і зафіксували факт, це не спричинить за собою позбавлення або обмеження волі. Це спричинить за собою штраф із забороною керувати автомобілем, - пояснює автоюрист Денис Конюшко. - Закон дозволить скоротити процедуру притягнення до відповідальності з 2-2,5 місяців до 10 днів. Зараз суд повинен відбутися протягом трьох місяців. Якщо цього не сталося, то людина вважається такою, що не потрапляє під відповідальність".

Євробляхерів чекають чималі штрафи

З січня євробляхерів почнуть штрафувати за порушення строку перебування тимчасового митного заїзду від 85 до 170 тис грн. розмір залежатиме від кількості діб порушення.

Крім того доведеться заплатити 34 тис грн за те, що за кермо такої машини сяде інший водій або машину будуть використовувати для підприємницької діяльності.

Сигнал супутникових каналів закодують

З 20 січня 2020 року сигнал українських супутникових телеканалів закодують. Близько 4 млн користувачів не зможуть дивитися телевізор через тарілку. В Україні компанії встановлювали супутникові тарілки і говорили клієнтам, що вони дивляться технічний сигнал. Такі користувачі є піратами і є порушенням законодавства Євросоюзу. Закодують 23 телеканали чотирьох найбільших медіа-груп України. До них входять зокрема канали 1+1, СТБ, ICTV, Новий канал, Інтер, Україна, ТЕТ, Мега.

Зараз на екрані час від часу протягом двох хвилин з'являються повідомлення, що телеканал підлягає кодуванню. Можна перейти на ефірне ТБ – Т2 чи приєднатися до кабельного оператора.

Електромобілі отримають спецномера

Для електромобілів введуть номера із зеленим кольором шрифту. Додатково для них визначать місця на парковках. Відповідно введуть дорожні знаки "Для електромобілів", "Крім електромобілів", "Станція зарядки електромобілів". Хто припаркується на місці електрокара заплатить 340-510 гривень штрафу за зупинку або стоянку власного авто. Інспектори мають право забрати машину порушника на евакуаторі.

Подорожчають цигарки

Ціни на сигарети в Україні з 1 січня зростуть майже на 20%. В середньому пачка тепер коштуватиме приблизно 45 гривень. Дорожчатиме до 2025 року.

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...