"Нові дослідження показують": Лід Антарктиди тане рекордними темпами, наслідки можуть бути катастрофічними, - геологи

Лід Антарктиди продовжує танути рекордними темпами. Геологи попереджають, що наслідки можуть бути катастрофічними, передають Патріоти України.

Антарктида втрачає вагу і це дозволяє континенту піднятися з океану. Науковці порівнюють це з колись стиснутою губкою, яка тепер може розширюватися, пише ScienceAlert.

За словами вчених, цей процес називається післяльодовиковим підняттям, і нові дослідження показують, що він матиме величезний вплив на майбутнє глобальне підвищення рівня моря. Це може зменшити внесок Антарктиди до 40 відсотків, або загалом погіршити ситуацію, залежно від того, скільки викопного палива, що затримує тепло та впливає на танення льоду, людство буде продовжувати випускати в атмосферу.

"Оскільки майже 700 мільйонів людей живуть у прибережних районах, а потенційна вартість підвищення рівня моря досягне трильйонів доларів до кінця століття, розуміння ефекту доміно від танення льоду в Антарктиді має вирішальне значення", – сказала гляціолог з Університету Макгілла Наталія Гомес.

Гомес і її колеги досліджували мантію Землі під антарктичним льодовиком і виявили, що в деяких ключових областях вона особливо м’яка. Сейсмічні дані показали, що цей високий рівень в'язкості створює несподівано швидке підняття землі.

"Наші вимірювання показують, що тверда земля, яка утворює основу Антарктичного крижаного щита, змінює форму напрочуд швидко. Підняття суші від зменшеного льоду на поверхні відбувається за десятиліття, а не за тисячі років", – розповів геолог Террі Вілсон з Університету штату Огайо.

Команда дослідників використала 3D-моделювання, щоб зрозуміти підвищення рівня моря через зміну суші Антарктиди за різними сценаріями. За словами науковців, якщо рівень потепління залишатиметься низьким, це сприятиме підвищенню рівня моря на 1,7 метра до 2500 року. Але якщо людство надалі сприятиме глобальному потеплінню, то рівень моря підніметься до небезпечних 19,5 метрів.

За словами науковців, коли відступ льодовикового покриву випереджає його підняття, більше води потрапляє в океан. Але якщо вдасться сповільнити це танення, підняття суші підніме частину льоду подалі від теплих океанських вод, що дозволить йому зберігатися довше.

Оскільки Земля не є ідеально гладкою кулею, різні частини нашої планети зазнають різних впливів рівня моря завдяки гравітаційним, обертальним і геологічним особливостям.

Науковці наголошують, що в їхніх дослідженнях все ще багато невизначеності, зокрема через відсутність сейсмічних даних із Західної Антарктиди. І ці оцінки навіть не враховують те, що відбувається з льодом у Гренландії та горах світу.

Підвищення рівня моря вже впливає на низинні острови, наприклад, такі як Кірибаті, що розташовані у центральній та західній частині Тихого океану. Більша частина Південної Тарави знаходиться на висоті менше ніж 3 метри над рівнем моря, де селяни в Темайку намагалися стримати океан за допомогою мішків з піском. Але на початку 2024 року загороди змило і затопило будинки, ґрунт і колодязі солоною морською водою.

"Скорочення викидів парникових газів відіграє велику роль у збереженні більшої частини антарктичних льодовиків і в уникненні найгірших наслідків зміни клімату для глобальних берегових ліній", – підсумувала Наталія Гомес і її колеги.

Джерело: Обозреватель

В Україні з законом про масштабне підвищення податків виникла проблема - нардеп розкрив деталі

четвер, 12 вересень 2024, 10:50

Законопроєкт щодо масштабного підвищення податків в Україні готують до повторного першого читання. При цьому виникли серйозні складнощі з питанням оподаткування прибутків банків: народні депутати вимагають запровадити підвищену ставку, а Міністерство ф...

Попит на гібридні авто в Україні зріс на 76%: Ось які моделі обирали у серпні

четвер, 12 вересень 2024, 10:30

У серпні 2024 року автопарк України поповнили понад 3,1 тис. гібридних легкових авто (HEV i PHEV). Це на 76% більше, ніж торік. Про це повідомляє Укравтопром, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням, частка нових авто в цій кількості станови...