Новозеландці відібрали у росіян честь відкриття Антарктиди

Вчені з Нової Зеландії заявили про те, що корінний народ острова маорі прибув в Антарктиду набагато раніше, ніж європейці. Дослідження науковців базується на фольклорі, літературі та наскельних малюнках. Про повідомляє Science alert, передають Патріоти України.

Перше документально підтверджене відкриття Антарктиди датується 1820 роком і належить російській експедиції. У 1821 році на материк висадилися американці. Але як стверджують новозеландські вчені, маорі набагато раніше почали дослідження Антарктиди.

Провідний автор дослідження Прісцилла Вегі разом з колегами опрацювала оповіді маорі та наскельні малюнки, залишені їхніми предками. "Ми знайшли оповіді полінезійців про подорожі між островами, зокрема подорожі у води Антарктики мореплавця Уй-те-Ранґіори та його команди. Ймовірно, у VII столітті", - говорить науковець.

Вега додає, що всі зібрані свідчення подорожей маорі до Антарктиди є досить переконливими. На це вказують їх обізнаність в мореплавстві та астрономії. "У деяких оповіданнях Уай-те-Рангіора і його команда пливли далеко на південь. Ймовірно, вони були першими людьми, які побачили води Антарктиди, а може і сам материк. Подорож і повернення Уай-те-Рангіори є частиною історії маорі, яка з'являється на дерев'яних табличках", - каже дослідниця.

Подорож Хуай Те Рангіора була не останнім дослідженням Антарктиди, яке здійснили маорі. Так, Те Ату став першим маорі, який відвідав узбережжя Антарктиди в 1840 році в складі американської дослідницької експедиції.

Маорі також були частиною "героїчної епохи освоєння Антарктики" в ХІХ-ХХ століттях, допомагаючи європейцям під час подорожей в Антарктиду. Зараз вони беруть участь в новозеландській антарктичній експедиції.

Одна - колишня дружина, друга - нібито законна: Працівницю РАГСу звинувачують у фіктивному шлюбі зі зниклим безвісти бійцем, але є цікавий нюанс

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:30

Три тижні тому ТСН розповідала про одну з судових справ - дві жінки стверджують, що мають право на виплати бійця, який зник безвісти на Донеччині. Одна - колишня дружина, друга - нібито законна. Початок цієї історії такий - військовослужбовець зникає б...

Перша українка, яка піднялася на Еверест, встановила тризуб зі сталі з Азовсталі на 8000-й вершині

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:01

Відома українська альпіністка Ірина Галай розповіла зворушливу історію про те, як вшанувала пам’ять загиблого друга дитинства на російсько-українській війні, коли піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світу, передають Патріоти України. «У мене є 5...