Новий законопроєкт про мобілізацію: Юрист пояснив, кого не призвуть і чому 3 група інвалідності у невизначеному стані

У Верховній Раді 25 грудня 2023 року зареєстрували законопроєкт про зміни до законів про мобілізацію, облік, військову службу від уряду, передають Патріоти України.

Адвокат Роман Лихачов пояснив NV, які підводні камені для громадян щодо відстрочки від мобілізації в новому законопроекті та чи дійсно особи з 3 групою інвалідності втрачають відстрочку.

Адвокат зазначив, що законопроєкт фактично скасовує багато відстрочок. Наприклад, студенти, які здобувають освіту за тим же рівнем, що вони вже мають (наприклад, людина, що має бакалаврську освіту вчиться на бакалавра за іншою спеціальністю), втратять право на відстрочку. Але це не стосується тих студентів, які здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий.

Мобілізація осіб з інвалідністю: що зміниться

На думку Лихачова питання мобілізації осіб з інвалідністю законопроєктом подано двозначно. За його словами, у частині норм йдеться про те, що всі особи з інвалідністю будуть мати відстрочку. Водночас є норми, де вказано, що тільки особи з 1 та 2 групами інвалідності матимуть право на відстрочку та можуть проходити військову службу за бажанням. Тоді, як зауважив юрист, незрозуміло, як вирішуватиметься питання з людьми з 3 групою інвалідності, яких в Україні сотні тисяч.

"Досить багато змін. В цілому вони направлені на те, щоб зменшити кількість відстрочок і зменшити кількість звільнень з військової служби. Тобто фактично є проблеми з мобілізацією і держава цими законами просто зменшує кількість осіб, які мають право на відстрочку", — вважає Лихачов.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

"Ми ще подивимося ці моменти": Шовковський висловився про розгромну поразку "Динамо" від "Лаціо" у стартовому турі Ліги Європи

четвер, 26 вересень 2024, 23:25

Головний тренер київського "Динамо" Олександр Шовковський прокоментував розгромну поразку від римського "Лаціо" в матчі першого туру основної стадії Ліги Європи сезону-2024/25, передають Патріоти України. Номінально домашній для "біло-синіх" поєдинок н...