НП у Северодвінську: Норвезький експерт заявив про вибух у РФ ядерного реактора

Через кілька днів після вибухів Норвегія виявила радіацію на кордоні з Росією.

На російській військовій базі в Архангельській області 8 серпня вибухнула не рухова установка, як повідомляє Міноборони РФ, а ядерний реактор. Про це заявив Нільс Бомер, передають Патріоти України.

Бомер - керівник відділу досліджень і розвитку норвезького агентства, яке здійснює вивід ядерних об'єктів з експлуатації. За його словами, після вибуху в повітря потрапили ізотопи барію, стронцію і лантану.
- Наявність продуктів розпаду, таких як барій і стронцій, походить від ядерної ланцюгової реакції. Це доказ того, що вибухнув ядерний реактор, - вважає Бомер.
Історія вибухів
Під Северодвінськом Архангельської області 8 серпня через випробування на об'єкті військово-морського флоту прогриміли вибухи. У Міноборони РФ заявляли, що інцидент стався під час випробувань реактивної рідинної рухової установки.
"Росатом" повідомив про загибель п'яти своїх співробітників, це співробітники Російського федерального ядерного центру у Сарові Олексій Вьюшин, Євген Коратаєв, В'ячеслав Ліпшев, Сергій Пічугін і Владислав Яновський.
Пізніше 12 серпня стало відомо: причина вибухів - випробування "нового спецозброєння". Про це на прощанні з загиблими 12 серпня сказав глава "Росатому" Олексій Лихачов. Жителям селища Ненокса в Архангельській області рекомендували з 14 серпня покинути свої будинки в зв'язку з проведенням "планових робіт на військовому об'єкті". За даними Росгідромету, після вибуху рівень радіації в Северодвінську Архангельської області був перевищений в 4-16 разів. Протягом двох годин цей показник нібито нормалізувався.
Однак, через кілька днів після вибухів Норвегія виявила радіацію на кордоні з РФ. Таке дослідження провела повітряна фильтростанция на півночі Норвегії в селищі Сванховд.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...