"Нульова точка" відліку цивілізації? На сході Туреччини знайшли унікальні скульптури, яким 12 тис. років

Унікальні скульптури, яким 12 тисяч років

Під час археологічних розкопок на сході Туреччини знайдено найстаріші у світі розмальовану статую дикого кабана та статую людини із найбільш реалістичним зображенням обличчя.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на TRT Haber.

“Під час розкопок, проведених міністерством культури і туризму, у Гьобеклітепе було виявлено вапнякову скульптуру... На її поверхні можна побачити залишки червоного, білого та чорного пігменту, що робить її першою розфарбованою скульптурою, знайденою з того періоду до наших днів”, - повідомляє телеканал.

Окрім того, під час розкопок, проведених в Карахантепе, що за 60 км від Гьобеклітепе, була виявлена одна з найбільш реалістичних скульптур того періоду. Знайдена статуя заввишки 2,3 метра стала одним із найбільш вражаючих зразків доісторичного мистецтва з реалістичним виразом обличчя.

Як повідомлялося, храмовий комплекс та поселення Гьобеклітепе вважають «нульовою точкою» відліку історії людства віком 12 тисяч років. Храмовий комплекс Гьобеклітепе у часовому проміжку існував ще до єгипетських пірамід і цивілізації мая. Після його виявлення у 1963 році історія сучасної цивілізації «стала довшою» на кілька тисячоліть. Гьобеклітепе включений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО з 2011 року.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...