"Обіди за рахунок роботодавця та низький рівень корупції": Українка назвала плюси і мінуси роботи в Данії

Киянка Майя Заховайко шість років тому переїхала до Копенгагену. Жінка веде блог, у якому розповідає про особливості життя в країні, роботу та цікаві нюанси. Каже, що окрім плюсів життя в країні, там є чимало мінусів. Майя каже, що бути мігрантом у Данії складніше, ніж у сусідній Щвеції чи Німеччині, передають Патріоти України.

"Законодавство для іноземців (не з ЄС) в Данії настільки жорстке, що можна прожити 20 років і не отримати постійний вид на проживання, не кажучи вже про паспорт. Потрібно здавати мовний екзамен, для громадянства - тест на знання культури. Для резидентсва потрібно працювати мінімум 3,5 роки на повний контракт - 37 годин на тиждень. Часткова зайнятість, фріланс, навчання, волонтерство не рахується. Тільки податки, тільки хардкор", - каже Майя.

В Данії одні з найвищих податків в Європі, але й мінімальна з/п - теж порівняно нічогенька 110 данських крон - приблизно 14 євро. Середня з/п в місяць у Копенагені становить близько 21280 крон (після податків). Це 2860 євро.

"Особисто знаю двох наших програмістів, які повернулися додому, бо заробляють в Києві чи Львові значно більше, якщо порівняти податки, аренду за житло та ціни на продукти", - каже Майя. Низький рівень корупції. Це означає, що вам не будуть платити в конверті, а роботодавець не "кине", навіть, якщо ви пропрацювали місяць.

"37-годинний робочий тиждень. В Данії збалансований принцип: робота - дім. Після 16:00 в офісах вже майже нікого нема. А-каса. Спочатку платиш мінімум півроку в "касу", а в разі звільнення матимеш виплати до двох років. Раніше було цілих 7 років. Багато фірм пропонують обіди. Ціна для робітників відносно невисока. Пласка система. Це коли немає совкового "я начальник, ти - дурень", "дідівщини" і ієрархії. Всі можуть внести пропозиції чи критику", - додає українка.

У Данії немає "сірого працевлаштування". Тільки легальна робота. "Важко отримати роботу без данської мови. Так, парадокс, всі говорять англійською, але якщо ви не запрошений інженер чи знов таки айтішник, конкуренцію з місцевими ви, вірогідно, програєте. Ну хіба що хтось замовить слово. Бажано - данською. Є навіть така приказка: данці довіряють данцям", - додає Майя.

Вже у травні: Метеорологиня розповіла, коли до Києва увірветься перша літня спека

середа, 8 травень 2024, 6:15

Метеорологиня Вазіра Мартазінова розповіла, чи буде травень для Києва теплим, і коли саме температура підвищиться. Про це вона сказала в коментарі УНІАН, відповідаючи на запитання про те, яка погода буде до кінця травня, і якої погоди очікувати в Києві...

Україна в тренді: Букмекери оцінили шанси на перемогу учасників Євробачення-2024

середа, 8 травень 2024, 5:58

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться сьогодні, 7 травня. Букмекери назвали ймовірного переможця конкурсу. . Наразі перше місце посідає представник з Хорватії. Співак Baby Lasagna виступить з піснею Rim Tim Tagi Dim і наразі має вірогідність 60...