Обіцяних грошей немає: Розгорається гучний скандал через тести на коронавірус, вироблені в Україні

У березні президент Володимир Зеленський доручив МОЗ профінансувати державний інститут. Але міністерство замість цього замовило тести у приватної фірми.

В Інституті молекулярної біології Національної академії наук України ще в січні зайнялися розробкою перших в країні ПЛР-тестів на Covid-19 і за кілька тижнів створили тести, однак держава не закуповує ці системи, повідомляють Патріоти України.

З проханням про розробку тестів в інститут раніше звернулися Рада нацбезпеки і оборони, а також Міністерство охорони здоров'я. "Попросити - попросили, але тести досі не замовили. Ось вже три місяці директор інституту оббиває пороги влади, щоб отримати держзамовлення на тести", - йдеться в матеріалі.

"Прикро. Без грошей ми не можемо починати роботу. Нам потрібні якісь стартові капітали (для початку масового виробництва тестів)", - сказав директор Інституту молекулярної біології Михайло Тукало.

Грошей в інституті не вистачає навіть на зарплати, через що частина співробітників була змушена піти в неоплачувану відпустку. У березні президент Володимир Зеленський доручив МОЗ профінансувати державний інститут. Але міністерство замість цього замовило тести у приватної фірми.

В Інституті молекулярної біології ще на початку карантину виготовили тисячу тестів за власні кошти і відправили в регіони. Однак на цьому гроші інституту закінчилися. За словами Михайла Тукала, при наявності фінансування інститут через кілька днів буде готовий виробляти 10-20 тисяч тестів на тиждень (1-2 тисячі тестів на день). За підрахунками експертів Київської школи економіки, карантин вже обійшовся Україні в 53,5 млрд гривень.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...