Вакцинація більше не працює? Професор пояснив, чим небезпечний новий штам коронавірусу XEC і хто в зоні ризику

Новий штам коронавірусу XEC, що швидко поширюється та зафіксований вже в 27 країнах світу, обходить імунний захист, який уже є в організмі проти COVID-19. У групі ризику – люди похилого віку, немовлята, люди з хронічними захворюваннями серця, легень, з ожирінням, діабетом, передають Патріоти України.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA розповів доктор медичних наук, професор, інфекціоніст Сергій Крамарев. Зокрема, він вказав, що кожен новий штам "ковіду" в будь-якому випадку становить загрозу.

"Перш за все новий штам обходить імунний захист, який уже є в організмі проти вірусу SARS-COV 2. Річ у тім, що змінюється антигенна структура вірусів, й імунна система на них уже менше реагує. Тому, звичайно, новий штам становить небезпеку в контексті захворювання", – сказав науковець.

Він додав, що ще не вивчав питання щодо тяжкості захворювання в раці зараження новим штамом, однак зазначив, що раніше кожен новий варіант Omicron протікав легше, ніж попередні варіанти гострих респіраторних вірусних інфекцій.

"За цим новим штамом треба спостерігати, щоб сказати конкретніше. Але я можу з упевненістю зазначити, що будь-який варіант вірусу SARS-COV 2 може бути смертельно небезпечним для людей із групи ризику. Тому хоч нові віруси й обходять антитіла, які утворюються в організмі після вакцинації, проте доведено, що люди, які вакцинувалися, легше переносять COVID-19, особливо люди з групи ризику", – сказав лікар.

У групі ризику насамперед – люди похилого віку, діти першого року життя, люди з хронічними захворюваннями серця, легень, з ожирінням, діабетом тощо. "Здебільшого саме ці категорії", – сказав Сергій Крамарев.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...