Оборудки митрополита Никодима: УПЦ МП хоче продати унікальний палац Терещенків на Житомирщині (фото)

Житомирська єпархія УПЦ МП вирішила продати історичну пам’ятку – палац Терещенків та земельну ділянку навколо нього, що в селищі Червоне Андрушівського району Житомирської області. Йдеться про продаж нерухомого майна – Свято-Різдва Христового Червонського жіночого монастиря, на територія якого перебуває пам’ятка, повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що ще 20 років тому – 20 вересня 2000 року, Житомирське єпархіальне управління УПЦ МП та ВАТ “Червонський цукровик” уклали угоду про безоплатну передачу у власність єпархії садиби колишніх власників Червонського цукрового заводу – родини Терещенків.

Згодом, під час засідання Священного синоду РПЦ в Україні 22 січня 2001 року було затверджено відкриття у садибі Свято-Різдва Христового Червонського жіночого монастиря. Утім, на початку 2021 року з’явилась інформація про те, що очільник Житомирської єпархії УПЦ МП митрополит Никодим (Горенко) проводить переговори з бізнесменами щодо продажу вказаної пам’ятки архітектури.

Зокрема, московський митрополит звертався з проханням відшукати покупця на елітну нерухомість до народного депутата України Юрія Павленка (Опозиційна платформа – За життя) та до одеського бізнесмена Бориса Кауфмана, наголошує «Духовний фронт України».

Мешканці селища Червоне неабияк стурбовані можливим продажем історичної пам’ятки приватним особам, оскільки палац може легко перетворитись з об’єкту історичної спадщини на розважальний комплекс. Як йдеться у повідомленні, не вперше митрополит Никодим (Горенко) потрапляє у неоднозначні ситуації, що пов’язані з майновими оборудками.

За інформацією окремих ЗМІ, у 2018 році архиєрей незаконно заволодів майном релігійної громади – будинком, котрий знаходиться на території Свято-Успенського архієрейського собору міста Житомир.

Відновивши будинок, митрополит взявся за приватизацію землі, на якій він розміщений і яка також надана в оренду релігійній громаді. Згодом з’ясувалось: це землі історико-культурного призначення і приватизації не підлягають. Незважаючи ні на що, владика таки збудував елітний будинок на комунальній землі.

Садиба Терещенків збудована в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського, що володів селом. Грохольський помер в 1863 році, згодом новий власник садиби Федір Артемович Терещенко трохи перебудував палац, а неподалік звів власне джерело прибутків – цукровий завод. Пізніше в ньому Терещенко Федір Федорович розташував авіамайстерню. У власності родини Терещенків, палац знаходився до Жовтневого перевороту 1917 року.

Після Жовтневого більшовицького перевороту в будівлі знаходився притулок для безпритульних дітей. Ближче до кінця ХХ століття палац швидко занепав і став руїною.

Гардероб льодовикового періоду: Вчені відкрили цікаві подробиці, в чому ходили неандертальці

четвер, 25 квітень 2024, 9:05

Саме неандертльцям приписують винахід одежі, в той час як предки сучасної людини розгулювали по Африці практично голими. Тодішній суворий клімат Євразії змушував первісних мисливців постійно мерзнути, особливо взимку. Учені отримали непрямі докази того...

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...