Обрали свій шлях: Скільки церков перейшли до ПЦУ після початку повномасштабного вторгнення

Понад 8 тис. церков УПЦ МП досі діють на території України. Від початку повномасштабного вторгнення їх кількість зменшилася лише на 685 громад. Про це повідомляє "Опендатабот", передають Патріоти України.

На початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8 782 церков Московського патріархату. З них лише 685 перейшли до Православної церкви України.

Зокрема, пік переходів стався у 2023 році – тоді до ПЦУ навернулося 386 громад. Проте з грудня минулого року по квітень 2024 їх кількість зросла всього на 96 церков. Найбільше установ змінили своє релігійне спрямування у Київській області – 164, а також Хмельницькій та Вінницькій – 155 та 75 відповідно.

Натомість досі 8 097 церков УПЦ МП в Україні пов'язані з Росією. Найбільше таких релігійних установ на Донеччині – 683 громади. Далі серед списку антилідерів Дніпропетровська та Вінницька області – по 526 церков на кожну.

Попри велику кількість чинних церков УПЦ МП лише 22 з них вказують приналежність до Московського патріархату у своєму найменуванні.

Ще для 42 церков Мін’юст самостійно доповнив назви на кшталт «Релігійна організація не вказана приналежність до Московського патріархату» – усі з них у Чернівецькій області. Зокрема, ще сім громад самостійно змінили своє найменування з примусового на попереднє. А три церкви після такого перейменування перейшли до ПЦУ.

Новий закон про мобілізацію: У Міноборони розповіли, що чекає на "обмежено придатних"

вівторок, 21 травень 2024, 0:30

Речник Міністерства оборони України, старший лейтенант Дмитро Лазуткін пояснив, що чекає на "обмежено придатних" після 18 травня - коли новий закон про мобілізацію вступив в силу. Про це він розповів в інформаційному дайджесті МОУ на Youtube-каналі. ...

Не всі та не у кожного: У кого й чому можуть забрати авто на потреби ЗСУ

вівторок, 21 травень 2024, 0:22

Згідно зі змінами, які запроваджуються новим законом про мобілізацію, тепер в Україні можуть безоплатно вилучати автомобілі в українців на потреби Збройних сил із матеріальним відшкодуванням після демобілізації. Однак забиратимуть авто не в усіх і за п...