Обидва слова українські, але часто плутаються значення: Мовознавець пояснив коли коректно казати "гривна", а коли - "гривня"

До платіжних засобів, що сучасних, що давньоруських застосовується слово "гривня". На зображенні зліва направо гривні: 2) київська, 3) чернігівська, 4) новгородська

Іноді українці національну грошову одиницю називають "гривна", хоча це неправильно. Про це розповів учитель і мовознавець Олександр Авраменко.

За його словами, насамперед треба позбутися звички називати українську валюту "рублями". Але і "гривна" також не означає грошову одиницю.

Він нагадав, що гривна – це старовинна нашийна прикраса у формі обруча здебільшого виготовленого з золота. А на гроші треба казати "гривня".

"Російською мовою теж не "гривна", а "гривня", – уточнив Олександр Авраменко.

Окрім того, він розповів, як не помилитися із наголосом у слові "копійки". Так, наголос у множині у цьому слові падає на останній склад – копійкИ.

Деякі українці мають право на дострокові пенсії: Хто може отримати і за яких умов

понеділок, 20 травень 2024, 12:25

Багатодітні матері, які виховали п'ятьох або більше дітей до шестирічного віку, можуть отримати дострокову пенсію в 50 років за наявності 15 років страхового стажу. Батьки за тих самих умов можуть претендувати на пенсію в 55 років з 20 роками стажу. Пр...

План не спрацював: Суд визнав ухилянтом ексстудента духовного вишу, який сховався від ТЦК у машині

понеділок, 20 травень 2024, 11:56

Решетилівський районний суд Полтавської області визнав винним колишнього студента духовної колегії в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації і призначив три роки позбавлення волі. Про це повідомляє "Главком" з посиланням на дані су...