Очолював "Привидів Києва": У повітряному бою над Чорним морем загинув полковник ЗСУ

У небі над Чорним морем 26 червня під час виконання завдання у повітряному бою з російськими окупантами загинув військовий льотчик, полковник ЗСУ Михайло Матюшенко із позивним Дід. Він очолював «Привидів Києва». Про це повідомив мер Бучі Анатолій Федорук у Facebook, передають Патріоти України.

Зазначається, що військовий керував багатьма видами військових та цивільних літаків. Матюшенко служив у різних військових частинах, до війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній. «Свій безцінний досвід роботи Михайло Матюшенко передавав молодшому поколінню. І лише тепер ми маємо право розказати правду: „Привид Києва“ очолював льотчик з Бучі», — написав Федорук.

Після того, як Матюшенко став керувати 40-ю бригадою тактичної авіації «Київський привид», вона не зазнавала втрат у повітрі. Як розповідали побратими Матюшенка про один з епізодів повітряних битв, в одну з ночей Дід кинувся у повітряний бій на Л-39, імітуючи атаку МіГ-29 на пару Су-30, і загарбники відступили.

Згодом Михайло Юрійович вирішив посилити південний та східний фронти. «Коли Дід дізнався про безповоротні втрати підготовлених екіпажів бомбардувальників, рішення було прийнято. Так почалася нова операція», — йдеться у публікації.

Для 61-річного Михайла Матюшенка це була остання місія. Він не повернувся з чергового вильоту, і військового льотчика довго шукали.

2 жовтня герой вирушає у свою останню путь додому, у Бучу. Церемонія прощання відбудеться у понеділок, 3 жовтня, о 14:00, на Алеї Героїв (на цвинтарі на вулиці Депутатській, 1).

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...