Одеса згадує свого міського голову, котрий ще встиг очолити уряд Франції

17 травня 1822 року​ помер знаменитий Дюк - Арман Емманюель дю Плессі, герцог де Рішельє. ​Перший градоначальник Одеси, котрий в подальшому став прем'єр-міністр Французського королівства

Пам'ятник Арману Рішельє в Одесі. Скульптор Іван Мартос, 1828.

Арман Емманюель дю Плессі, герцог (французською - Дюк) де Рішельє був міським головою щойно заснованої Одеси протягом 1803-1814 років. За його вдалим управління "Перлина біля моря" виросло з малого поселення до значного торгового міста, яке у 1817-му першим і останнім на українських теренах отримало статус Porto Franco - Вільний порт, зазначають Патріоти України.

Арман народився 14 вересня 1766 р. у дуже багатій та родовитій родині в Бордо. Виховувався дідом-маршалом. Сам був високий, тонкий, загартований, мав темні блискучі очі, горбатенький ніс. Улюблений учень абата Ніколя. Прекрасно фехтував та знав 5 мов.

Велика Французька Революція перетворює графа на простолюдина. Емігрує в Російську імперію. Як офіцер, бере участь у штурмі Ізмаїлу військами Олександра Суворова, керує будівництвом Одеського порту. В березні 1803-го призначений першим градоначальником Одеси.

"Градоначальник був. Міста не було" - пише Марк Алданов у книзі "Дюк Еммануіл Осипович де Рішельє". Міська скарбниця пуста, всі гроші йдуть до кишень місцевої мафії та чиновників. Батогом та пряником переконує еліту повернути кошти. Проводить реформи. Одеса розбагатіла, розбудувалася, заквітла акаціями.

У 1812 отримує звістку про війну з Наполеоном. Жертвує 40 тисяч рублів на потреби армії. Після війни в місті розпочинається епідемія тифу. О 9 годині ранку особисто приходить до собору й рятує хворих. Коли сусіди бояться ховати померлого, бере лопату й ховає самотужки.

Всі роки ходить в старій шинельці, живе у найменшому будиночку міста, сам не краде й іншим не дає.

У 1814 у Франції розпочинається реставрація Бурбонів. На заклик короля Людовіка XVIII повертається на Батьківщину. Цей день стає похмурим для Одеси. Рішельє прийняв управління над республікою шахраїв, а виїхав зі славного європейського міста. Спочатку стає міністром іноземних справ Франції, згодом прем'єр-міністром. Помирає у віці 55 років від крововиливу у мозок.

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...