Одяг там виготовляли ще 120 тисяч років тому: У Марокко знайшли стародавнє "ательє" (фото)

На заході Марокко в печері контрабандистів археологи знайшли найдавніше "ательє" часів кроманьйонців, що свідчить про зародження тоді складної культури і виробництва, а також використання і виготовлення одягу. Про це йдеться в дослідженні, яке опублікували на iScience, передають Патріоти України.

Науковці також знайшли найранніше задокументоване використання зубів морського ссавця - кашалота, і це єдиний підтверджений морський ссавець, що залишився від плейстоцену в Північній Африці. Експерти припускають, що цей інструмент використовувався як відбірник для додання форми древнім кам'яним знаряддям.

Крім зуба кашалота, археологи знайшли 62 інструменти з кісток для виготовлення одягу, якими полірували для гладкості, зіскоблювали кісткові заготовки кам'яним інструментом для створення форми або били по кістці камінням.

Також були знайдені кістки з порізами, характерними при знятті шкури для отримання хутра. Фахівці з'ясували, що хутро добували стародавні люди з піщаних лисиць, шакалів і лісових кішок.

Подібне розвинене виробництво для створення і облачення в одяг є успіхом в культурній та когнітивній еволюції. Однак, ця сфера розвитку людини погано вивчена, тому що хутра і тканини не зберігаються до наших днів.

Спеки не буде? Метеорологиня розповіла, якої погоди чекати влітку в Україні

середа, 24 квітень 2024, 6:59

Очікується, що цьогоріч літо в Україні може бути теплим, але не спекотним. Про це "24 каналу" розповіла метеорологиня Віра Балабух, передають Патріоти України. "Відповідно до тих розрахунків які є зараз, очікується що літо в Україні може бути теплим, ...

Провокації тривають: Тисячі авіарейсів європейських компаній постраждали від перешкод GPS з боку Росії

середа, 24 квітень 2024, 6:30

Тисячі рейсів авіакомпаній до країн Балтії з Великої Британії постраждали через перешкоди супутниковій навігації з боку Росії, передають Патріоти України з посиланням на The Telegraph. Зачеплені рейси за вісім місяців до кінця березня включали 2309 рей...