Одна з найбільш отруйних тварин на планеті! В Австралії від опіку кубомедузи помер підліток

В австралійському штаті Квінсленд 17-річний юнак помер від опіку кубомедузи, і за 15 років це перша зареєстрована смерть такого роду на материку, передають Патріоти України.

Підліток помер через тиждень після інциденту під час купання на пляжі невеликого містечка Бамага. Він перебував у відділенні інтенсивної терапії лікарні Таунсвілла, але лікарям не вдалося йому допомогти.

Кубомедуз часто називають "морськими осами" і "найбільш отруйними істотами у світі", оскільки кілька видів цього класу своїми жалкими клітинами можуть завдати людині смертельних опіків.

Як тільки щупальце цієї істоти прилипає до шкіри, воно виділяє нематоцисти з отрутою, викликаючи печіння і сильний біль. Нейротоксична отрута кубомедузи викликає в організмі витік калію, який за 2-5 хвилин може привести до серцево-судинного колапсу. Найчастіше жертвами кубомедуз стають діти, що пов'язано з їхньою меншою масою тіла.

"Яд кубомедузи "блокує серце" у стиснутому стані. Коли це відбувається, справи йдуть дуже погано, дуже швидко і безповоротно. Тому що ви не можете розблокувати стиснуте серце. Ви не можете розтиснути м'яз, - говорить біолог і експерт з медуз доктор Ліза-Енн Гершвін. - Ви не можете провести серцево-легеневу реанімацію, бо у крові немає проходу, а дефібрилятор не працює". Смерть 17-річного юнака від кубомедузи - 79-та з тих пір, як Австралія почала вести облік у кінці 1800-х років.

Гершвін говорить, що загибель підлітка можна було б запобігти за допомогою зусиль уряду і кращої освіти населення. "Є освітні програми, є сітки від медуз, є захисний одяг. Все це ми використовуємо у більш густонаселених районах Квінсленда, в Кернсі, Таунсвилле і Маккей. Але віддалені спільноти цим не володіють", - говорить вона.

Носіння колготок з лайкри, костюмів для дайвінгу або гідрокостюмів - ефективний захист від опіків кубомедузи. Також уздовж пляжів в Австралії натягують спеціальні сітки, які не пропускають жалких тварин до людей.

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...