Одним делікатесом більше: Експерти лякають прогнозом нових цін на помідори

Нещодавно міністерство сільського та лісового господарства Туреччини ввело обмеження на експорт томатів. Квота діятиме до середини квітня 2023 року. Через таке рішення турецького уряду ціна на помідори в Україні зросте до 200 гривень за кілограм. Про можливе значне підвищення цін на томати повідомили президент Асоціації овочів та фруктів Тарас Баштанник та керівник проекту “АПК-Інформ: овочі та фрукти” Олександр Хорев під час інтерв'ю виданню Delo.ua, передають Патріоти України.

Зважаючи на те, що 90% томатів які реалізуються на ринках України, імпортовані з Туреччини, обмеження їхнього експорту найближчими тижнями може спровокувати ріст цін на 50-70% . Адже швидко заповнити таку порожнечу на ринку за рахунок інших постачальників не вдасться. Запобігти дефіциту не зможуть і власні виробники. Війна, дороге пальне та погодні умови ускладнюють бізнес українським виробникам, що унеможливлює швидке наповнення ринків вітчизняною продукцією.

"Оперативно знайти іншого постачальника на такі обсяги томатів за ціною, яку була в змозі пропонувати нам Туреччина дуже проблематично… В будь-якому випадку зовнішні постачальники реагують і томати можуть привезти з будь-якої країни світу. Але їх пропозиція буде обмеженою, і вони будуть дорогі”, - каже керівник проекту “АПК-Інформ: овочі та фрукти” Олександр Хорев

Експерт зазначив що вартість українських томатів значно вища від імпортованих з Туреччини. Навесні зазвичай у продажу переважали саме іноземні помідори. Цієї ж весни, скоріш за все, спостерігатиметься дефіцит продукту і, відповідно, підвищення цін. Не виключено що в таких умовах відбудеться зменшення попиту на томати.

Тарас Баштанник впевнений що швидко змінити ситуацію навряд чи вдасться, адже налагодити імпорт продукції з іншої країни в таких масштабах і в стислі терміни малоймовірно. Ймовірно, що з часом можуть налагодити постачання томатів з Іспанії або навіть із Марокко. Але й тут є свої нюанси.

"Зараз у всій Європі виникла проблема з відсутністю турецького помідора і, відповідно, прямо скажемо, для іспанських чи американських виробників ринок Західної Європи буде біль пріоритетним, ніж наш”, - каже експерт.

Наразі до України надходять турецькі помідори, які були відправленні ще до запровадження обмежень. Тому дефіциту слід очікувати орієнтовно через 2-3 тижні, а торговельні мережі, скоріш за все, будуть змінювати цінники на полицях поступово.

"Наразі кінцевий споживач в середньому купує томати за ціною 120-130 грн/кг. Через тиждень-два ціна може підняти до 180-190 грн/кг. Але таке зростання може призвести і до падіння попиту", – резюмував Тарас Баштанник

Обов'язкова ідентифікація в дії: Хто із пенсіонерів в Україні ризикує залишитися без виплат

вівторок, 16 квітень 2024, 6:52

Оформлення пенсійних виплат є важливим процесом, що вимагає від одержувачів регулярного підтвердження свого статусу. Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області, передають Патріоти України. Як кажуть чиновники...

Повівся на забаганку малого собі на голову: Американець подарував синові восьминога і незабаром дуже пошкодував про це (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 5:58

Спочатку сім'я з подивом виявила, що замість самця їм продали самку. Трохи згодом Терренс відклала яйця, які виявилися заплідненими. У результаті замість одного восьминога у Кліффордів з'явилося ще 50 штук. Кемерон Кліффорд, 36-річний стоматолог з Окла...