Один з найдивовижніших храмів України: У Києві швидко руйнується шедевр архітектора Городецького

З фасаду костелу святого Миколая у Києві почали падати камені вагою в сотню кілограм.

Раніше обсипалися невеликі шматки, тепер почали падати камені вагою в 100 кг

Протягом кількох десятків років пам'ятка архітектури обсипалася невеликими шматками. Тепер ситуація може стати незворотною, зазначають Патріоти України.

Як стверджує член парафіяльної ради собору Надія Петрик, причиною падіння будівлі може стати її вік, вологість грунтів у цій місцевості, вібрація від потягів метро, а також поганий стан даху та фасадного оздоблення. Прихожани храму кажуть, що у його підвалі утворилася цвіль, а фундамент тріщить по швах.

Костел перебуває на балансі Міністерства культури України, адже саме тут десятки років функціанує такий відомий музичний заклад столиці як "Національний будинок органної та камерної музики", у котрого з релігійною громадою непрості стосунки.

Глава парафіяльної ради Станіслав Григорук заявив, що відомство робить неякісну реставрацію. За його словами, за 4 роки на реконструкцію витратили близько 20 млн грн. Але після останнього ремонту міністерству не вистачило грошей на фарбу і будівля покрилася плямами. На 2019 рік держава виділила 80 тис. грн на ремонтні роботи в костелі.

Собор Святого Миколая (також відомий як Будинок органної музики) - це найбільший у Києві католицький храм і єдина в місті будівля неоготичного стилю, що вважається однією з семи чудес України. Костел почали будувати 1899-го за проектом архітекторів Валовського та Городецького.

"У нас біда": Помер письменник і громадський діяч Дмитро Капранов

вівторок, 16 квітень 2024, 15:30

У віці 56 років раптово помер український письменник, публіцист, громадський діяч та блогер Дмитро Капранов. Разом з братом-близнюком Віталієм Капрановим вони були ведучими YouTube-каналу "ім. Т.Г. Шевченка" та видавали історичну літературу. Про смерть...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...