"Охолоджувач" мозку: Вчені пояснили, чому люди позіхають

Група дослідників знайшла зв’язок між температурою голови й бажанням людей позіхати.

Вчені, які змусили людей не позіхати, дійшли висновку, що рефлекс допомагає організму охолодити мозок, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

В дослідженні взяли участь 92 студенти факультету біології, які змінювали температуру свого мозку в спеціальній лабораторії. Команда хотіла перевірити гіпотезу про те, що позіхання виникає тоді, коли людський череп нагрівається до певної температури.

Як пише Newsweek, припущення передбачало, що рефлекс прибирає теплу кров і заміняє її більш прохолодною. Температура мозку може змінюватися від низки причин, таких як стрес, пошкодження кори головного мозку і закономірності в циклі сну. Учасників просили помістити холодний (4 градуси за Цельсієм), теплий (46 градусів) і кімнатної температури (22 градуси за Цельсієм) компреси на сонну артерію. Адже через неї кров припливає до мозку, шиї й лиця. Вони тримали компрес п’ять хвилин, після чого вчені використовували томограф, щоб перевірити, чи температура мозку змінилася. Видання зауважує, що не можливо точно виміряти температуру мозку без процедури втручання.

Після цього учасники дивилися відео тривалістю 63 секунди, на якому дев’ять різних людей позіхали. Переглянувши ролик, вони заповнювали анкету, в якій відповідали на питання про бажання позіхнути до, під час чи після відео. Оскільки позіхання «заразне», вчені вважали, що це допоможе перевірити, чи температура крові в голові якось вливає на рефлекс.

Як і очікувалося, дослідники виявили, що прохолодніша кров була відповідальна за зменшення бажання позіхати. 62 учасники відчули бажання зробити це, поки дивилися відео. Група тих, хто охолоджував свою кров, значно рідше позіхали, ніж ті, хто тримав теплий чи кімнатної температури компрес.

Провину заперечував: На Волині педагога засудили на три роки через ухилення від мобілізації

субота, 20 квітень 2024, 8:23

У Волинській області до 3 років позбавлення волі засудили колишнього вчителя, який категорично відмовився від мобілізації та просив суд виправдати його. Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду Волинської області, передають Патріоти Укра...

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...