"Око Карпат" пересихає? У Синевирі зафіксували рекордно низький рівень води, старожили не пам'ятають такого

Озеро СиневирУ найбільшому гірському озері України - Синевирі – рівень води опустився до "історичного мінімуму". Сталося це через посуху, розповідає місцевий гід Віталій Диблюк, передають Патріоти України.

"Причиною стало те, що у високогір'ї Карпат та на всьому Закарпатті протягом весни та літа цього року була тривала посуха, довго не було дощу", – пояснює чоловік.

На острівці у центрі озера є позначка "рекордного мінімуму" рівня води, який до цього було зафіксовано влітку 2005 року. Зараз він є нижчим.

При цьому Диблюк запевняє, що Синевир не пересохне, адже озеро постійно живиться трьома гірськими струмками, які ніколи не пересихають і не замерзають.

За його словами, рівень води у Синевирі коливається залежно від погодних умов. Наприклад, ранньої весни спостерігається масовий приплив води до озера через танення снігів в горах. А восени – менший, але так само потужний приплив води через дощі.

"Тому Синевир по висотам рівня води може "стрибати" 5-7 метрів вверх-вниз. Своєрідним індикатором вимірювання висот є острівець посередині озера, який має свою стабільну висоту, бо це вершина хребта, затопленого під час зсуву та утворення озера – тому від його висоти вимірюють мінімум та максимум рівня води в озері. Цьогоріч він найменший за всю фіксовану історію озера", – наголошує Диблюк.

Водночас місцевий гід прогнозує, що Синевир незабаром стане повноводнішим. "У нас уже почалися грозові дощі, це додає води в екосистемі. А восени озеро стане більшим за рахунок сезонних дощів", – резюмує Віталій Диблюк.

Синевир (у народі називають "Морським оком") – найбільше високогірне озеро в Україні, що утворилося в результаті потужного зсуву внаслідок землетрусу близько 10 тисяч років тому. Воно розташоване в Міжгірському районі Закарпатської області, в гірському масиві Внутрішні Ґорґани. Входить до складу Національного природного парку "Синевир".

Озеро розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, його середня глибина становить 8-10 м, а максимальна 22-24 м.

Синевир є одним із 7-ми природних чудес України.

Естонія змінює правила навчання для дітей українських біженців: Що треба знати

субота, 20 квітень 2024, 11:58

Влада Естонії ухвалила закон, що дозволяє виключати зі шкіл та дитячих садків дітей українських воєнних біженців, які покинули Естонію, не повідомивши про це навчальний заклад. Про це повідомила пресслужба парламенту країни, передає ERR, передають Пат...

Перевірте список! Які українські прізвища означають, що у ваших жилах тече єврейська кров

субота, 20 квітень 2024, 11:47

Багато українців мають родові імена, які походять від назв інших народів, від євреїв також, передають Патріоти України. На правобережній частині України єврейське населення становило значну частку жителів міст. Як пише у своїй книзі "Сучасні українськ...