Окупантів тероризують "злі мавки": ЗМІ розповіли про жіноче підпілля в окупації

На окупованих армією РФ територіях на півдні України діє жіночий рух спротиву "Зла мавка". Його учасниці нагадують російським військовим, що їм в Україні не раді. Про цей рух розповідає у своєму матеріалі DW, передають Патріоти України.

Як розповідає видання, рух спротиву заснували три подруги з окупованого Мелітополя. За словами однієї з засновниць руху, ця ідея виникла під час посиденьок на кухні.

"Наближався час до восьмого березня, й ми розуміли, що напевне будуть акції від окупантів, коли бабусям біля магазинів дарують самотню квітку. Ми вирішили показати їм, що вони нас не куплять квітами, що ми знаємо, чого хочемо, а саме - повернення України", - зазначає вона. На противагу "оркам", дівчата обрали для себе образ "мавок".

Одна з трьох подруг - художниця - взялася за створення листівок із зображенням дівчини, яка б'є букетом російського військового, з написом "Не хочу квітів, хочу мою Україну". Інші дівчата працювали над чат-ботом у Telegram, за допомогою якого всі охочі жительки окупованих територій могли отримати листівки у цифровому вигляді, роздрукувати й розклеювати у своєму місті.

Що роблять "мавки"

Як зазначає одна з учасниць руху опору із Сімферополя, вона приєдналася до руху через Telegram-канал. Першим її завданням було збирати інформацію. Згодом її почали просити розклеїти листівки із зображеннями мавок або намалювати графіті - синьо-жовті прапори або проукраїнські написи.

Зазначається, що зазвичай результати роботи активістки фотографують чи знімають на відео. Потім співзасновниці руху викладають матеріали в Telegram-каналі "Зла мавка", який станом на липень 2023 року має майже шість з половиною тисяч підписників. Ще один різновид контенту - спалювати російську символіку й знімати це на відео чи фотографувати.

Скільки "злих мавок" на окупованих територіях

За словами однієї із засновниць руху, він нараховує більше сотні активних учасниць з різних тимчасово окупованих міст. За її словами, ще сотні жінок і дівчат долучаються на непостійній основі: повідомляють про блокпости, на яких росіяни здійснюють перевірки й обшуки, будівлі, де дислокуються російські військові, прикриваючись місцевим населенням, або шпиталі, які працюють винятково на потреби окупаційних військ. Також "мавки" збирають історії жінок, які перебувають в окупації.

Мета руху спротиву, за словами однієї із співзасновниць - не дати окупантам забути, що в Україні їм не раді. Крім того, "мавки" стверджують, що діють на противагу засиллю російської пропаганди на тимчасово окупованих територіях.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...