Окупанти підтягли до кордону "Іскандери" та наводять понтонні переправи: Ранкове зведення Генштабу станом на 24 квітня

Розпочалася 60 доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. У Генштабі ЗСУ розповіли про те, як минула59 доба та які успіхи мали ЗСУ, передають Патріоти України.

У Східній операційній зоні противник продовжує наступати, щоб встановити контроль над територією Донецької і Луганської областей та забезпечити сухопутний шлях між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. У районах населених пунктів Грабовка, Глибоцьке та Калініно Гомельська області окупанти проводили інженерне обладнання позицій.

На Сіверському напрямку без суттєвих змін. Противник нарощує інженерно-фортифікаційне обладнання позицій у Брянській області на відстані до 3 км від державного кордону України.

На Слобожанському напрямку ворог збільшує угруповання військ за рахунок перекидання та зосередження додаткових підрозділів у Бєлгородській області. Так, за наявними даними, за 60 км від державного кордону України розгорнуто пускові установки ОТРК “Іскандер-М”. Ворог продовжує часткове блокування Харкова, здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури. З метою ускладнення переміщення підрозділів Сил оборони в районі населеного пункту Коротичі противник провів дистанційне мінування місцевості.

Окупанти обстрілюють позицій наших військ в районах населених пунктів Курулька та Нова Дмитрівка, проводять повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних Сил України за допомогою БПЛА “Орлан-10” в районах населених пунктів Барвінкове, Курулька та Гусарівка.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог обстрілює позиції ЗСУ та активізував наступальні і штурмові дії на Сєверодонецькому, Курахівському та Попаснянському напрямках. Йдуть бої в районах населених пунктів Зарічне, Рубіжне і Попасна. На Сєверодонецькому напрямку ворог навів понтонні переправи через річку Красна. На Авдіївському напрямку нарощує систему протиповітряної оборони.

На Маріупольському напрямку противник продовжував обстрілювати та блокувати українські підрозділи в районі “Азовсталі” міста Маріуполь, зоркема із застосуванням авіації. Використовуючи залізничне сполучення, противник робить спроби налагодити логістичне забезпечення військ.

На Південнобузському напрямку ворог продовжує утримувати зайняті позиції, на окремих напрямках намагається покращити тактичне положення, здійснює вогневий вплив на позиції підрозділів ЗСУ та об’єкти цивільної інфраструктури українських населених пунктів.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України, разом з іншими зенітними підрозділами Сил оборони за попередню добу знищено 17 повітряних цілей: 9 БПЛА, 3 літаки та 5 крилатих ракет.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 12 атак російських окупантів, знищено 4 танки, 15 одиниць броньованої та 4 одиниці автомобільної техніки, 5 артилерійських систем.

Вчені розгадали таємницю прадавнього "дерева життя"

п’ятниця, 17 травень 2024, 10:32

Дослідження ДНК свідчать, що ці унікальні дерева вперше з'явились на острові Мадагаскар 21 мільйон років тому. Звідти їхнє насіння перенесло океанічними течіями до Австралії, а також до материкової Африки, де вони утворили окремі види. Через незвичайну...

Які види повісток вручають українцям і що загрожує ухилянтам: детальне роз'яснення

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:49

Під час загальної мобілізації призову до армії підлягають громадяни, здатні виконувати військовий обов'язок, віком від 18 до 60 років. Призов здійснюється через вручення повісток, яких наразі існує три види. Перша – для уточнення даних; друга – для про...