Окупанти застосували на Донбасі аерозольні "сльозогінні" гранати: Чим небезпечні й чому заборонені Женевським протоколом

Воєнні злочинці з лав окупаційної армії РФ застосували проти українців аерозольні "сльозогінні" гранати. Засобами ведення війни, які заборонені міжнародними протоколами, загарбники вели обстріли на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ, публікуючи зведення щодо подій на фронті станом на ранок 28 березня, передають Патріоти України.

Варто зауважити, що за 398 діб повномасштабного вторгнення в Україну російські війська безліч разів застосовували заборонене озброєння проти військових і цивільних.

Відомо, що напередодні на Авдіївському та Мар’їнському напрямках ворог вів безуспішні наступальні дії в бік Степового, Авдіївки, Сєверного, Первомайського, Невельського та Мар’їнки.

"Застосував аерозольні "сльозогінні" гранати нелетальної дії в районах населених пунктів Новокалинове, Ласточкине, Первомайське та Мар’їнка. Здійснив обстріли більш як 10 населених пунктів. Серед них Новокалинове, Красногорівка, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області", – повідомили в Генштабі ЗСУ.

Очевидно, йдеться програнати К-51. Саме такі російські найманці активно застосовували під час боїв за Донецький аеропорт у 2015 році. Боєць, котрий потрапляє в аерозольну хмару, без протигаза не здатний чинити опір і вести вогонь, оскільки руки рефлекторно тягнуться до обличчя, щоб протерти очі. Дихальні шляхи людини в цей час пронизує задишка з кашлем, а носові пазухи заповнює слиз.

Ця ручна аерозольна "сльозогінна" граната нелетальної дії була розроблена в 1970-ті роки в СРСР. Вона має герметичний корпус із твердого пластику з металевим дном, наповнений порошкоподібною сильно подразнювальною речовиною нелетальної дії (ймовірно, CS – 2-хлоробензальмалононітрил).

Вплив К-51 порівняно з гранатами, наприклад, для розгону демонстрантів значно вищий, оскільки вона була створена для військових і спецслужб. Після початку горіння запалу відбувається реакція всередині корпусу, речовина, що горить, підвищує тиск і вибиває дно гранати, розпорошуючи хмару хімічної речовини.

Застосування хімічних засобів боротьби із заворушеннями (зокрема, речовин сльозогінної дії) як засобів ведення війни заборонене Конвенцією про хімічну зброю (п. 5 ст. 1) та Женевським протоколом 1925 року.

Скільки доведеться українцям платити за розмитнення авто з ЄС: Озвучено ставки

четвер, 25 квітень 2024, 17:59

Вартість розмитнення авто з ЄС в 2024-му не змінилась. Мито на авто становить 10% від її заявленої вартості. Для електрокарів мито складає 0%. ПДВ становить 20% від суми вартості авто, мита та акцизного податку, передають Патріоти України. Розрахунок а...

Оце так! Влада у Мілані планує заборонити продаж морозива та піци вночі

четвер, 25 квітень 2024, 17:48

У Мілані, одному з найбільш відвідуваних туристами міст Італії, можуть ввести заборону на продаж їжі та напоїв навинос після опівночі. Заборона містить норму й про морозиво, що є частиною традиційного вечірнього дозвілля в місті. Про це повідомляє CNN,...