Олена Шоптенко розповіла, ким працює за кордоном і чому поки що не готова повернутися до України

Відома хореографиня та переможниця Танців з зірками Олена Шоптенко вже рік проживає з сином Олексієм в Австрії, передають Патріоти України.

«Насправді ми й досі - вже рік, не адаптувалися. Син пішов у дитсадок, але не прижився там — мови не розуміє поки що, з вихователькою розмовляє жестами, не розуміє обмежень — досить дивних, якщо чесно. Тепер шукаємо інший, з більш професійним педагогом. Тут виникає дуже багато проблем.

Перш за все, через незнання мови та місцевих законів. Англійською я розмовляю вільно, а німецьку, дякувати мамі, колись давно вчила на курсах. Тоді дивувалася — навіщо вона мені, а тепер німецька стала в пригоді - потихеньку почала згадувати її й згодом склала екзамен на рівень В1 (А1 і А2 навіть не довелося вивчати)», — зазначила танцівниця в інтерв'ю Коментарям.

Шоптенко також зізналася, що не кинула викладання: «Я викладаю в Університеті культури на кафедрі бальної хореографії, у цьому році вже буде четвертий випуск, тому проводжу заняття онлайн. Для мене це дуже важливо, бо студенти на початку війни були надзвичайно демотивовані. А я хочу показати на своєму прикладі, що з допомогою мистецтва можна доносити важливі меседжі».

Наразі танцівниця намагається знайти роботу за кордоном. «Вже зробила певні кроки в цьому напрямку — розіслала свої резюме в місцеві Університети культури. Звісно, доведеться сертифікувати свої дипломи, але якщо зможу влаштуватися на викладацьку роботу, ми змогли б налагодити обмін студентами. Відень — культурний центр Європи, тут можна набути надзвичайного досвіду», — додала Шоптенко.

Хореографиня поки не планує повертатися до України: «Заради сина поки що залишаюся у Відні. З іншого боку чітко розумію, що не просто так потрапила в осередок європейської культури. Мабуть, тут я сьогодні корисніша для своєї країни. Багато хто думає, що ті, хто виїхав за кордон, проводять час у кав’ярнях і музеях. Так от я не була ще в жодному музеї! Хіба що в Музеї історії мистецтва, де танцювала віденський вальс під Щедрика. Це був соціальний проєкт до Різдва. До речі, відео, яке ми там зняли, потрапило на центральний телеканал під час різдвяної програми, ще раз нагадуючи про війну в Україні через культуру. А так я навіть міста толком не бачила! Бо якщо не займаюся проєктами, займаюся сином. Втомилася неймовірно! Сподіваюся, коли повернемося додому, нас не будуть засуджувати за те, що виїхали за кордон заради дітей, що нашому суспільству вистачить мудрості не зробити з нас вигнанців».

Коли житлове питання стоїть гостро: Українські полярники показали домівку пінгвінів-верхолазів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 5:00

В Антарктиці українці знайшли гніздо пінгвінів у незвичайно високій "точці". Учасники антарктичної експедиції зафіксували гніздування пінгвінів на висоті 295 метрів над рівнем моря. Про дивовижу повідомили у Національному антарктичному центрі України. ...

Перевірте своє! Названо прізвища, які вказують - ваші предки вели розгульне життя

вівторок, 19 березень 2024, 3:25

Деякі українці отримували родові імена за рисами характеру, професіями чи особливостями зовнішності. Існує перелік українських прізвищ, які давали справжнім ловеласам, передають Патріоти України. На генеалогічному порталі "Рідні" можна дізнатися, які у...