Олена Зеленська відзначає ювілей. Чим запам'яталась іменинниця на посаді Першої леді України

Сьогодні перша леді України Олена Зеленська відзначає день народження. Дружині президента виповнилося 45 років, нагадують Патріоти України.

Як і президент, Олена Зеленська родом із Кривого Рогу. Навчалася в одній гімназії з майбутнім чоловіком, але в паралельних класах. Познайомилися у Криворізькому національному університеті. Олена здобувала вищу освіту на будівельному факультеті, Володимир Зеленський ‒ на юридичному.

Після восьмирічних стосунків у 2003 році одружилися. Подружжя виховує сина Кирила і доньку Олександру.

Перша леді за фахом ‒ архітектор. Проте обрала роботу сценаристки "Студії "Квартал 95", де актором працював Зеленський.

До президентських виборів 2019 року не була публічною особою. Коли її чоловік балотувався у президенти зізналася ЗМІ, що хотіла б і далі "займатись тим, чим займалась".

Однак із виборами Олена все частіше почала з'являтись на публіці. А після перемоги чоловіка стала займатись громадсько-політичною діяльністю, здійснювати візити за кордон.

Шкільне харчування та українська книга

На наступний місяць після інавгурації президента Олена Зеленська вирушила до Брюсселя. Де відвідала українських військових, які проходять реабілітацію.

У Єлисейському палаці зустрілася із Бріжит Макрон, дружиною президента Франції.

Під час візиту до Сполучених Штатів Америки ініціювала проєкт зі створення українськомовних аудіогідів у найбільших музеях світу. Загалом вже працюють 35 аудіогідів українською у 25 країнах світу.

Володимир та Олена Зеленські у Маунт-Вернон – маєтку першого президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Вашингтона. Там відкрили україномовний аудіогід.
Володимир та Олена Зеленські у Маунт-Вернон – маєтку першого президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Вашингтона. Там відкрили україномовний аудіогід.

"Для мене проєкт почався зі звичайної автобусної екскурсії, де була рідкісна на той момент можливість послухати супровід українською мовою. Так виникла думка: чому екскурсій українською за кордоном так мало?", ‒ сказала перша леді.

Також під патронатом першої леді реалізується проєкт "Українська книжкова поличка". Бібліотеки іноземних країн поповнюється українськими виданнями.

Так, у Національній бібліотеці Греції стали доступними твори Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Андрія Куркова, "Заповіт" Тараса Шевченка у перекладі новогрецькою. А в бібліотеці у Нідерландах з'явилися дитячі книжки видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

З українською книгою у бібліотеці в Варшаві

"Українська книжкова поличка" відкрилася вже у 18 країнах.

У 2019-у дружина президента з'явилася на обкладинці журналу Vogue. Розповіла про реформу харчування в українських школах.

Олена Зеленська на обкладинці глянцю Vogue

"Що раніше привчаєш дітей до культури харчування, то простіше потім пояснити, що броколі ‒ це краще, ніж ковбаса. Якщо дітям не подобається шкільний обід, вони йдуть у сусідній кіоск і купують те, що їм подобається. Не замислюючись про користь чи шкоду. Тому не дивно, що найпоширеніші проблеми зі здоров'ям дітей ‒ захворювання шлунково-кишкового тракту", ‒ сказала.

Реформа стартувала з новим шкільним меню, що розробив кухар Євген Клопотенко.

Перша леді і кухар Євген Клопотенко дивляться меню у школі, яке він розробив.

Олена Зеленська увійшла до складу ради Мистецького арсеналу ‒ Національного культурно-мистецького та музейного комплексу.

Карантин і соціальна політика

Також дружина президента займалася роботою національної "гарячої лінії" 1547 з протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству.

У День захисту дітей підписала з ЮНІСЕФ Меморандум про взаєморозуміння ‒ щодо захисту прав дітей.

А під час епідемії коронавірусу долучилася до соціальної кампанії "Підтримую лікарів". Зателефонувала фельдшеру екстреної медичної допомоги.

Взяла участь у зйомках телеуроку для "Всеукраїнської школи онлайн" ‒ дистанційного навчання під час карантину.

Ініціювала новорічний проєкт "Дивовижна поштівка" ‒ популяризувати творчість українських художників.

Президентське подружжя поділилися з підписниками в Instagram фото перед Новим роком, грудень 2021-го.

Саміт перших леді і джентльменів

У 2020 році Олена Зеленська вперше взяла участь у щорічній нараді послів.

Позаторік виступила на Всеукраїнському форумі "Україна 30".

"Мені не просто пощастило бути першою леді. Мені пощастило бути першою леді України. Країни, у якій так багато талановитих дизайнерів. Не просто талановитих, а суперзірок у світі моди. Я завжди обираю одяг українських дизайнерів для міжнародних візитів", ‒ сказала дружина президента.

На Всеукраїнському форумі "Україна 30", березень 2021 року.
Разом із міністром закордонних справ Дмитром Кулебою розповіли про новий формат ‒ Київський саміт перших леді і джентльменів. Міжнародний майданчик, де зустрічаються дружини і чоловіки глав іноземних держав.

Повномасштабна війна і виступи у Вашингтоні та Лондоні

У рік початку повномасштабної російської агресії перша леді вдруге з'явилася на обкладинці Vogue.

На сходах на тлі мармурових колон і мішків з піском її сфотографувала Енні Лейбовіц (американська фотограф-портретист. ‒ ред.).

Перша леді сфотографувалася на сходах на тлі мармурових колон і мішків з піском.
"Я б хотіла, щоб тут, на моєму місці, ви бачили кожну українку. Яка воює, волонтерить, облаштовується в таборі для біженців, виконує свою роботу під звуки сирени, тримається в окупації. Вона має право й заслуговує на те, щоб бути на обкладинках журналів усього світу", ‒ сказала Зеленська.

Світлини для Vogue зробила американська фотограф Енні Лейбовіц.

Перша леді і президент

Після 24 лютого перша леді провела низку розмов із дружинами лідерів інших країн. Подякувала за теплий прийом українських біженців, надану українцям можливість отримувати медичні та освітні послуги нарівні з громадянами цих країн.

"Коли ми торік створювали у Києві клуб перших леді і джентльменів світу, ніхто не очікував, за яких трагічних обставин знадобиться його потужна сила. І ось тепер кожне "як ти? " від моїх колег зцілює українські рани у буквальному сенсі. Дружба, яка формується в таких умовах, буде найміцнішою. Дякую, друзі. Чекаю, коли зможемо обійнятися вже при особистій зустрічі", ‒ сказала.

У травні в Україну приїхала Джилл Байден, дружина президента США. Перші леді зустрілися із переселенцями в Ужгороді.

Зустріч із Джилл Байден, травень 2022 року.

Перші леді України і США в Ужгороді.
У червні Олена Зеленська закликала Європейський Союз надати Україні статус кандидата на членство.

"Це те, чого зараз чекають у кожному окопі та в кожному бомбосховищі. Щоб нас запросили у Європу вже не як біженців, а як однодумців і союзників. Людей, які б'ються зараз не лише за себе, а й за те, щоб агресор не прийшов у Європу. Хтось спитає: а що ми маємо для вступу в ЄС? Я скажу: у нас є головне – ми цінуємо людське життя", ‒ заявила перша леді.

В інтерв'ю американському телеканалу ABС закликала світ і, зокрема, США, не звикати до війни країни-агресорки Російської Федерації проти України.

"Так, від вас вона (війна. ‒ ред.) далеко, довго триває, і від неї можна втомитися. Але, будь ласка, не звикайте. Тому що якщо всі звикнуть, ця війна не закінчиться ніколи. Не звикайте до болю. І коли ви починаєте думати, що для цієї війни можуть бути якісь причини, це означає, що ви в зоні російської пропаганди. Будьте уважними, чуйте правду", ‒ сказала дружина президента.

Перша леді ініціювала програму психічного здоров'я і психосоціальної підтримки. Допомогти громадянам подолати стрес, пов'язаний з війною, і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів.

"Нас просто хочуть знищити як народ. Росіянам не подобається сам факт нашого існування, наша любов до свободи, наш опір. Вони б хотіли, щоб ми були їхніми підданими. Ми ж хочемо мати майбутнє, у якому зможемо існувати як нація і бути вільними. Це відкритий терор, який вони влаштовують, щоб ніхто і ніде не почувався в безпеці. Але росіяни отримують зворотну реакцію: ми об'єднуємося і попри все чинимо опір та боремося за наше життя", ‒ сказала в інтерв'ю виданню El Pais.

Олена Зеленська на шпальті іспанського тижневика El Pais.
Олена Зеленська стала першою в історії дружиною лідера держави, яка виступила з промовою у Конгресі США. Закликала надати Україні системи протиповітряної оборони.

Зустрілася у Білому домі із президентом США Джозефом Байденом.

Виступ у Конгресі США

Президент слухає трансляцію

Зустріч у Білому доміТакож виступила у парламенті Великої Британії. Зустрілася з королем Карлом ІІІ, британським прем'єром Ріші Сунаком і його дружиною Акшатою Мурті.

Закликала британський парламент та уряд стати лідерами у створенні спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

Олена Зеленська у парламенті Великої Британії, листопад 2022 року.

Із британським прем'єром Ріші Сунаком і його дружиною Акшатою Мурті.
На Всесвітньому економічному форумі у Давосі презентувала українську формулу миру.

25 січня, у день народження Володимира Зеленського, перша леді побажала чоловіку: "Я бажаю тобі більше причин для усмішки. І ти знаєш, що для цього треба. Ми всі знаємо".

Джерело: Gazeta.ua

Більшості людей вона добре знайома: Яка хвороба стане причиною наступної пандемії

субота, 20 квітень 2024, 19:30

Більш ніж половина, а саме 57% провідних науковців у галузі охорони здоров'я впевнені, що наступним інфекційним захворюванням, яке спричинить смертельну пандемію, стане новий штам вірусу грипу. Про це пише The Guardian, передають Патріоти України. У мі...

На Київщині 5 підлітків "запросили в гості" та зґвалтували малолітню дівчинку

субота, 20 квітень 2024, 18:15

У Київській області судили 5 підлітків через групове зґвалтування малолітньої дівчини. Серед підозрюваних - дорослий хлопець, студентка 1 курсу училища, яка має на утриманні дитину, учень 9 класу та дві учениці 8 і 9 класів. Про це йдеться у вироку Вас...