Олігарх зі Стародавнього Риму? На розкішній античній віллі знайшли сейф, якому більше тисячі років (фото)

Іспанські археологи під час розкопок римської вілли Каса-дель-Мітрео в центрально-західній частині Іспанії, витягли із землі оковану металом скриню. Такі скрині називалися "арка феррата", повідомляють Патріоти України.

Ці об'єкти з бронзовим облицюванням і залізними шипами, використовувалися в якості сейфа для цінностей — монет, коштовностей, тканин, важливих документів. Оскільки арка феррата в основному були зроблені з дерева, відомо, що збереглися тільки чотири інших примірники. Три з цих примірників були збережені після виверження Везувію в 79 році нашої ери. Єдина інша арка феррата, знайдена в Іспанії, була виявлена в Арагоні, на північному сході Іспанії.

Вілла Каса-дель-Мітрео була побудована в кінці I — початку II століття і в наступні століття кілька разів перебудовувалася і розширювалася. Вона знаходилася за межами давньоримського міста Емеріта-Августа (сучасна Меріда).

Назву Каса-дель-Мітрео їй дали археологи, оскільки поруч з віллою знаходився храм Мітри. У IV столітті вілла постраждала від пожежі, причини якої невідомі.

«Незрозуміло, чим власник заробляв собі на життя. Але очевидно, що це була, ймовірно, багата сім'я, тому що площа будинку складає близько 3386 квадратних метрів, з 15 кімнатами, включаючи ванні кімнати та кухню, а також ще чотири кімнати», — сказала археолог Ана Марія Бехарано Осаріо.

«Це могло бути чимось пов’язаним з комерцією або бізнесом, і вони могли навіть самі використовувати чотири додаткові кімнати для продажу своїх товарів», — додала вона.

Скриня був деформована в результаті пожежі, в ході якого на неї обвалився дах однієї з кімнат. Його нинішні розміри — три на півтора метра, початкові ж розміри невідомі. Археологи запакували залишки арка феррата так, щоб металеві частини не окислювались, а деревина не гнила. Знахідка була передана в Інститут культурної спадщини Іспанії, де сейф буде вивчено, стабілізовано і відновлено.

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...

"Консули мають робити все, але": Чалий вказав на нестиковку з припиненням видачі паспортів військовозобов’язаним українцям за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:28

Тимчасове припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном станом на зараз не є законним. Закон про мобілізацію в Україні, в якому передбачено положення про те, що чоловікам для отримання документів потрібно оновити свої ві...