Опалювальний сезон: Експерт розповів, як заощадити і зігрітися за копійки

​В Україні питання – чим опалювати – нагальне як у мегаполісах, так і у сільській місцевості. При цьому жителям приватних будинків потрібно добре підготуватися, щоб було зимою тепло, але без переплат за енергоносії.

Про переваги опалення одним із альтернативних джерел енергії – паливними брикетами – розповів експерт Біоенергетичної Асоціації України Семен Драгнєв, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

На сьогодні паливні брикети – це прекрасна альтернатива вугіллю та дровам. З огляду на підвищення цін на природний газ та інші викопні палива в Україні спостерігається тренд зростання кількості встановлених твердопаливних котлів на біопаливі у домогосподарствах, бюджетних установах та промисловості.

За оцінками Біоенергетичної асоціації України, поточний обсяг вітчизняного ринку для паливних брикетів з біомаси, тільки для потреб населення (індивідуальне опалення), складає близько 500 тис. т/рік із очікуваним зростанням до більше, ніж 3 млн. т/рік до 2035 року.

Що це таке?

Паливні брикети, вироблені з біомаси, являють собою спресовані матеріали циліндричної, прямокутної або будь-якої іншої форми з поперечним розміром не менше 25 мм і довжиною 100-400 мм. Типовий діаметр – 60-75 мм, а довжина брикетів зазвичай не перевищує 5 величин діаметру. Стандартних розмірів у цього виду продукту немає.

Переваги топливних брикетів:

  • Висока теплотворна здатність (від 15,5 МДж/кг, що еквівалентно близько 0,46 куб. м природного газу)
  • Менша вологість (близько 10%) та загалом вищу енергетичну щільність (понад 5 ГДж/м3) порівняно з неущільненими видами біомаси та біопалива.
  • Важливою перевагою брикетів як палива є сталість температури при горінні протягом кількох годин. Брикети з біомаси можливо спалювати у побутових та невеликих твердопаливних котлах з ручним завантаженням, які часто вже встановлені у закладах бюджетної і соціальної сфери та у населення. Також на ринку представлені автоматизовані котли з бункером, які пристосовані для використання брикетів із біомаси.

Яка може бути сировина

Сировиною для брикетів може бути будь-яка біомаса, зокрема, деревина, аграрні відходи та залишки соломи, кукурудзиння, стебла соняшника. Також паливні брикети виробляють з відходів переробки: лушпиння соняшнику та рису. Сировиною може бути біомаса з енергетичних плантацій. Так, у кожному регіоні можна знайти місцеву сировину для виробництва паливних брикетів.

Види паливних брикетів

Паливні брикети характеризуються різноманітністю форм, але загалом, виділяють три типи – NESTRO, RUF та Pini&Kay (ці назви походять від назв фірм, які виробляють найбільш популярні преси для отримання таких типів брикетів):

Паливні брикети Nestro

• NESTRO (NIELSEN) – довгі циліндричної форми або многокутного перерізу брикети, переважно, без внутрішнього отвору, отримані за рахунок застосування високого тиску. Брикети NESTRO виробляють на гідравлічних пресах, а NIELSEN – на ударно-механічних пресах. Переваги брикетів типу NESTRO (NIELSEN): невисока собівартість, достатньо висока щільність (1,0-1,15 т/м3). Недоліки: низька вологостійкість брикетів (необхідна надійна упаковка).

Паливні брикети RUF

• RUF – пресовані куби-цеглини, які виробляють на гідравлічних пресах за рахунок високого тиску. Розміри брикету залежать від пухкості вихідної сировини і прикладеного тиску. Перевагою брикетів RUF є низька собівартість виготовлення. Недоліки: низька щільність порівняно з іншими типами брикетів (0,75-0,80 т/м3); брикет не стійкий до вологи (потрібна надійна упаковка), а також до механічних пошкоджень, що негативно впливає на його стан після тривалого транспортування.

Паливні брикети Pini&Kay

• Pini&Kay – брикети, які мають циліндричну або багатогранну форму з наскрізним отвором всередині. Наявність такого отвору забезпечує кращий рух повітря при горінні брикету. Переваги цього типу паливних брикетів: стійкість до механічних пошкоджень, висока вологостійкість, висока щільність порівняно з іншими типами брикетів (1,1-1,4 т/м3). Недолік: висока собівартість.

Наразі в Україні паливні брикети виробляються у менших обсягах, ніж пелети (гранули), при цьому як сировину в основному використовують деревину, лушпиння соняшника, солому та очерет.

Зворотній потік? ДПСУ затримала "мандрівників" в гідрокостюмах, які нелегально повертались до України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:28

Прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону, які намагались повернутись до України через брак роботи у Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал Державної прикордонної служби (ДПСУ). "Двох чоло...

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...