Оповиті таємницею! Перелік українських прізвищ, які вважаються найбільш загадковими

Українські прізвища можуть багато розповісти людині про її предків. Проте існують такі родові імена, які ще й досі оповиті справжньою таємницею, передають Патріоти України.

У виданні Сурма зазначають, що в Україні є десятки прізвищ, які, хоч і піддаються систематизації, оповиті таємницею свого походження. Як приклад, приводиться досить поширене прізвище Масляк.

На перший погляд прізвище здається досить "прозорим" і зрозумілим. Однак є вчені, які вважають, що воно веде до арабського воєначальника, сина халіфа та нащадка пророка Мухамеда, Масламака. Він поював на території сучасної України приблизно в VIII столітті.

Однак, навіть якщо таке походження є легендою чи міфом, проте існують й інші схожі прізвища: Маслак, Маслик, Маслюк, Маслік. Вони всі основуються на корені "масл-", а далі ідуть різні голосні літери українського алфавіту. Автори статті стверджують, що науковці все ще можуть зрозуміти, чому так.

Не менш загадковими українськими прізвищами вважаються такі, що закінчуються на -но: Лахно, Дахно, Махно, Кахно, Тахно, Вахно. Тут підхід до створення родового імені зовсім інший, але що вони всі означають — невідомо й до нині.

Покриті справжньою таємницею також прізвища з закінченням на -ман: зокрема, Сурман, Бритьман, Бацман, Бікман, Котьман. Наприклад, прізвище Бацман у перекладі з данської мови означає "човняр", однак, незрозуміло, звідки таке родове ім'я взялося аж на Полтавщині. Існує думка, що це все нащадки вікінгів. В такому разі цим прізвищам має бути не менше 1500 років. На Київщині та Полтавщині є й інші загадкові прізвища: Аріон, Демідіон, Завізіон тощо.

Очевидно, що вони класифікуються за закінченням "-іон". А ось полтавські прізвища Івер, Хавер та всі інші, схожі на них, зустрічалися в реєстровому переліку козацьких полків. Нині ж вони залишилися лише на Полтавщині.

Досить загадковими залишаються такі родові імена як Передрій, Передерій. Вчені все ще не знайшли відповіді на запитання, звідки вони прийшли і скільки їм років. Є думка, що "передрая" — слово з перської мови, яке означає "скіф заморський".

Джерело: ТСН.ua

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...