Особливо вражають сережки: У Казахстані виявили 2000-річні золоті прикраси загадкової культури

Дослідники вважають, що артефакти були виготовлені за часів маловідомої держави Канджу. Як пише livescience, археологи виявили золоті прикраси, наконечники стріл і велике бронзове дзеркало в курганах віком приблизно 2000 років у Туркестанській області на півдні Казахстану.

Вважається, що артефакти були виготовлені за часів держави Канджу, маловідомого утворення, що правило регіоном з п'ятого століття до нашої ери до четвертого століття нашої ери.

Згідно з перекладеною заявою офіційних осіб регіонального уряду Туркестану, знахідки свідчать про високорозвинене ремісниче виробництво регіону, коли держава Канджу торгувала зі стародавнім Римом, стародавнім Китаєм і Кушанською імперією, розташованою далі на південь.

Судячи зі стилю - круглого, з восьмигранним арочним візерунком на тильній стороні та отвором для нитки в центрі - бронзове дзеркало, мабуть, зроблене в Китаї за часів династії Хань, що правила з 206 р. до н. е. до 220 року нашої ери.

Згідно із заявою, такі предмети високо цінували в усій Євразії - подібні дзеркала було знайдено в Афганістані та на Південному Уралі - і це було ознакою того, що жінка, поруч із якою воно було поховано, була багатою і впливовою.

Команда казахстанського університету імені Озбекалі Жанібекова і місцеві урядові археологи виявили нові знахідки в трьох курганах в Ордабасинському районі Туркестану. Вони повідомили, що два кургани були розграбовані в стародавні часи, але в третьому кургані містяться цінні реліквії, йдеться в заяві.

Крім бронзового дзеркала, серед артефактів була брошка в римському стилі, звана фібулою; великий і дрібний бісер; глиняний глечик; черевик; пряжка ременя; наконечник стріли; і дві золоті сережки, які, як вважають, датуються першим століттям до нашої ери.

Особливо ошатні сережки. Вони виготовлені з барвистого сплаву, відомого як "поліхроматичне" золото, інкрустовані бірюзою і рубінами, мають форму півмісяця, що символізує місяць, з нижніми прикрасами у вигляді грон винограду, що відбивають сонячне світло.

Керівник експедиції Олександр Подушкін, археолог з Університету Озбекалі Жанібекова, сказав, що держава Канджу становила собою федерацію різних народів, включно з інколи кочовими групами сарматів, хунну і саків (які, можливо, були скіфами).

Розташування міст Канджу на ділянках Великого шовкового шляху між Китаєм і Середземномор'ям означало, що вони мали дипломатичні та торговельні зв'язки з усім стародавнім світом, сказав він у заяві. Артефакти тепер будуть виставлені в Національному музеї Республіки Казахстан у місті Астана, повідомив Подушкін.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...