Останній льодовиковий період викликав не метеорит: Вчені поділилися сенсаційним дослідженням

Пізній дріас, що почався приблизно 12 900 років тому і тривав близько 1 200 років, був періодом екстремальних кліматичних умов. Різке похолодання настало тоді практично протягом декількох років і перервало потепління, коли на Землі встановився клімат, близький до сьогоднішнього, передають Патріоти України.

Оскільки останній льодовиковий період відділений від нас відносно невеликим періодом часу, вчені можуть проводити його дослідження з досить високим ступенем точності. Момент різкої зміни клімату їм вдалося встановити з приблизною погрішністю в сто років, але, як каже професор Крістоф Шпетль з Університету Інсбрука, навіть така точність недостатня - за сто років могло статися безліч подій і процесів.

Тому дослідницька група, одним з керівників якої і був професор Шпетль, спробувала уточнити дату настання льодовикового періоду, використавши раніше отримані проби льоду і зібрані ними в печерах Китаю, Індії, Узбекистану, Бразилії та Іспанії проби натічних відкладень.

У результаті з'ясувалося, що похолодання почалося в Північній Атлантиці 12 870 років тому, а звідти вже рух атмосферних і океанічних мас поширився на південь. За словами Шпетля, подібні припущення вже висловлювалися вченими, але впевнено доведені до сих пір не були. У кінці ж льодовикового періоду процес йшов у зворотному напрямку - потепління почалося в Південній півкулі і/або в тропічних регіонах Тихого океану, рушивши потім на північ.

Заодно автори дослідження спростували одну з гіпотез про причини настання льодовикового періоду. У 2012 році американські вчені виявили на дні мексиканського озера Куіцео відкладення, що доводять падіння на Землю на початку пізнього дріаса метеорита, який міг вплинути на зміну клімату.

Пізніше ця теорія була підтверджена і іншими знахідками. Однак вважається. що падіння метеорита сталося 12820 років тому, тобто на 50 років пізніше встановленої точної дати початку похолодання. І крім того, як зазначає австрійський професор, в момент передбачуваного зіткнення в Гренландії не було виявлено значних змін клімату.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Чи будуть забирати в ухилянтів водійські права: Юрист пояснив усі нюанси

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:28

Відповідно до нового закону про мобілізацію, ухилянтів можуть тимчасово обмежувати у праві керувати транспортом. З відповідним позовом до суду звертатимуться ТЦК та СП, передають Патріоти України. Юрист практики військового права ЮК "Приходько та партн...