Освіта стане розкішшю? Старші класи скасують, а сільські школи закриють: Педагоги злякалися шкільної реформи в Україні

До 2027 року в Україні планують провести масову оптимізацію шкіл. Згідно з положеннями освітньої реформи, в країні перестануть існувати школи як такі, а замість них залишаться лише гімназії та ліцеї. Про це повідомляє Обозреватель, зазначають Патріоти України.

У гімназіях навчатимуться діти з першого по дев'яті класи, а в ліцеї вступатимуть за конкурсом ті, хто планує навчатися у виші.

Решта підуть доучуватися в коледжі, де отримають професійну освіту. Однак ліцеї можуть відкритися тільки за умови, якщо буде набиратися мінімум по два паралельних десятих класи по 25 учнів. В першу чергу, кажуть експерти, це загрожує закриттям навчальних закладів у селах і районах. Ті ж учні, які не захочуть або кому не пощастить з вступом, зможуть продовжити навчання в коледжах (в тому числі в колишніх ПТУ), де отримають знання за останні класи і професію.

Досить велика кількість педагогів всерйоз стурбовані прийдешніми змінами. "Я підозрюю, що все це затіяли заради того, щоб заощадити. Школи закриють, вчителів звільнять. У решти гімназіях та ліцеях діти навчатимуться по 25-30 осіб. Природно, один педагог на такий клас або два-три вчителі на клас по 10-15 учнів. Це скорочення фонду зарплат. Звільнять пенсіонерів, незручних", - каже педагог Марія Шостак (Дніпропетровська область).

Батьки також стурбовані і кажуть, що вже в багатьох школах адміністрація попереджає про прийдешню скасування старших класів. "Я не проти, щоб дитина пішла в коледж. Але у нас же немає хороших коледжів. Якби були коледжі комп'ютерного дизайну, IT, ветеринарні, бухгалтерські, де вища освіта дійсно не потрібна. А то ж у нас випускають слюсарів, перукарів, кухарів", — вважає Маргарита, мати учениці 9 класу.

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...