Оце так! На руїнах стародавньої пекарні знайшли кілька мішків борошна - йому 3 тис. років

Археологи у Вірменії розкопали залишки 3000-річної пекарні. Спочатку вони думали, що білий порошок, розкиданий по всіх руїнах, є попелом, але подальший аналіз відкрив зовсім іншу картину, передають Патріоти України.

Польсько-вірменська команда археологів зробила це відкриття минулої осені під час роботи на археологічному об'єкті в місті Мецамор, що на заході Вірменії. Виявивши борошно й розкопавши кілька печей, команда зрозуміла, що стародавня будівля колись слугувала пекарнею.

Деталі відкриття

Порошинки стародавнього борошна були розкидані по всіх засипаних брудом руїнах, у тому числі на кількох печах.На перший погляд, це виглядало як попіл. Ми знали, що це щось органічне, і зібрали близько чотирьох-п'яти мішків матеріалу, – каже Кшиштоф Якуб'як, професор археології Варшавського університету, який керував розкопками.

Провівши хімічний аналіз, команда визначила, що речовина є пшеничним борошном, яке використовується для випікання хліба. Вони підрахували, що в будівлі розміром 25 на 25 метрів, яка містила два ряди з 18 дерев'яних колон, що підтримували очеретяний дах з дерев'яними балками, одночасно могло зберігатися приблизно 3,5 тонни борошна.

За оцінками дослідників, пекарня працювала між 11-м і 9-м століттями до нашої ери в період раннього залізного віку. Це одна з найстаріших відомих споруд такого типу в Мецаморі. Оскільки дах споруди обвалився під час пожежі, він закрив собою все, тому борошно вціліло.

Місто Мецамор

Хоча про давніх мешканців Мецамора відомо небагато, оскільки вони не мали писемності, дослідники знають, що укріплене місто стало частиною біблійного царства Урарат після того, як було завойоване царем Аргішті I у VIII столітті до нашої ери. До цього воно займало 247 акрів (100 гектарів) і колись було "оточене храмовими комплексами з сімома святилищами".

Попередні розкопки в Мецаморі виявили обнесене стіною поселення з кладовищем, що містило 100 поховань. Хоча багато могил були порожніми, ймовірно, через пограбування, в одній могилі було знайдено кілька золотих підвісок і близько 100 ювелірних намистин.

Мінус майже 20 тис. посад: В Україні почнуться масові скорочення - ось хто потрапить під удар

вівторок, 19 березень 2024, 8:05

В Україні з 1 квітня 2024 року відбудеться скорочення вакантних штатних посад у системі державних органів влади. Планується. що скорочення торкнеться 19,3 тисячі посад. Про це йдеться на сайті Міністерства фінансів України, передають Патріоти України. ...

Викликав на розмову у безлюдному місці: В Індії чоловік відрубав руку коханій, яка зібралася заміж за іншого

вівторок, 19 березень 2024, 7:38

В Індії молодий чоловік посварився із коханою через те, що її вирішили видати заміж за іншого, і відрубав їй руку, передають Патріоти України. 25-річний Ринку з округу Уннао штату Уттар-Прадеш кілька місяців зустрічався із дівчиною. Попри це, сім'я інд...