Оце так поворот: Вчені з'ясували, що собаки можуть відрізнити правду від брехні

Вчені з Віденського університету прийшли до висновку, що собаки вміють визначати, чи обманює їх людина, повідомляє Лондонське королівське товариство з розвитку знань про природу, передають Патріоти України.

З матеріалів випливає, що вчені провели три експерименти за участю 260 собак різних порід. Перед тваринами ставили два непрозорих контейнера з їжею. Незнайомим собакам добровольці підказували, де саме лежить ласощі - так у собак формувалася довіра до «інформанта».

Далі хтось із людей перекладав їжу в іншу миску, при цьому ще одна людина спостерігала за цим. Пізніше їжу перекладали вже без «свідка». В ході експерименту з'ясувалося, що собаки набагато менш охоче дослухаються до порад тих, хто не бачив того, що відбувається. Також тварини не довіряли порадам тих, хто бачив процес перекладання, але в підсумку вказували на порожні миски.

Раніше подібний експеримент проводився з маленькими дітьми, а також з макаками і шимпанзе – з'ясувалося, що собаки менш сприйнятливі до брехні.



«Тер'єри були єдиною групою порід, які вели себе як людські немовлята і мавпи, протестовані в попередніх дослідженнях з використанням аналогічної парадигми, слідуючи пораді комунікатора частіше в групі справжніх заяв, ніж у групі помилкових. В цілому, ми надаємо докази того, що домашні собаки розрізняють сценарії помилкових і істинних заяв», – йдеться в дослідженні.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...