Оце так поворот: Журналісти "Схем" розповіли про відвідування суддею Тупицьким окупованого Криму

Екс-голова Конституційного суду Олександр Тупицький, за даними журналістів, у 2016-2017 роках тричі відвідував окупований Росією Крим, тобто вже після силового захоплення півострова. Про йдеться у розслідування програми "Схеми: корупція в деталях". Сам Тупицький стверджує, що не відвідував окупований Крим, передають Патріоти України

Візити Тупицького до окупованого Криму

Розслідувачі з посиланням на джерела у прикордонній службі стверджують, що Тупицький тричі перетинав адмінмежу із окупованим півостром:

  • 20 липня 2016 року він в’їхав до Криму через КПВВ "Чонгар", а повернувся він майже через місяць – 28 серпня.
  • вдруге суддя поїхав на окупований півострів у 2017 році: 7 квітня він знову скористався пунктом пропуску "Чонгар", повернувся він через два дні.
  • також він відвідав Крим 5 серпня того ж року й залишив територію через два тижні – 22 серпня.

Тупицький у коментарі "Схемам" сказав, що не їздив до Криму. "В Криму Російською Федерацією порушена кримінальна справа. Якби я відвідував, напевно, були б проблеми", - заявив він.

Справи проти Тупицького

27 жовтня 2020 року Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.

Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.

Пізніше стало відомо, що Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз в окупованому Росією Криму, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи.

У лютому голова НАЗК склав два адміністративні протоколи на Тупицького. Президент Володимир Зеленський спочатку відсторонив Тупицького від посади судді КС, а потім підписав указ, яким скасував указ президента від 2013 року про призначення його суддею Конституційного суду.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...

ДБР завершило розслідування щодо загибелі помічника Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:40

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олега Тімченка, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову, йому інкриміновано вбивство через необережність. Про це пов...