Оце так! Спів може допомогти подолати розлади мовлення після інсульту, - вчені

Науковці помітили, що пацієнти з інсультом швидше відновлювали мовні навички, якщо займалися співом. Позитивний ефект пояснили збільшенням об’єму сірої речовини у ділянках, що відповідають за мову. Про це йдеться у результатах дослідження, опублікованих у журналі eNeuro, пише Neuroscience News.

У пацієнтів з інсультом часто виникає афазія – розлад мовлення церебрального походження. Цей стан характеризується зниженою здатністю розуміти, вимовляти слова або сприймати письмову мову. Таке ускладнення виникає у 40% випадків, і відновитися вдається не всім.

Вчені з Гельсінського університету дослідили, як спів може покращити мовні навички пацієнтів після інсульту. "Наші результати вперше демонструють, що реабілітація пацієнтів з афазією за допомогою співу базується на змінах нейропластичності, тобто пластичності мозку", – зазначає дослідник Алексі Сіхвонен з Університету Гельсінкі.

Мовна мережа охоплює ділянки кори головного мозку, які беруть участь в обробці мови та мовлення, а також шляхи білої речовини, які передають інформацію між ділянками мозку.

У дослідженні взяли участь 54 пацієнти з афазією, 28 з яких пройшли МРТ-сканування на початку та наприкінці дослідження. Науковці досліджували реабілітаційний ефект співу за допомогою хорового співу, музикотерапії та вправ зі співу у домашніх умовах.

Згідно з результатами дослідження, спів збільшив об’єм сірої речовини в мовних областях лівої лобової частки. Також це заняття покращило зв'язок в мовній мережі лівої та правої півкуль. Тому вчені дійшли висновку, що спів можна розглядати як доповнення до звичних форм реабілітації. "Пацієнти також можуть співати разом із членами своєї сім’ї, і спів можна організувати в медичних відділеннях як групову, економічно ефективну реабілітацію", – говорить Сівонен.

У нього є дружина і малолітній син: Журналісти ідентифікували одного з окупантів, який знущався з українських полонених на Харківщині

понеділок, 3 червень 2024, 17:30

Журналісти "Суспільного" ідентифікували одного з росіян, який знущався з українських військовополонених та отримали від нього підтвердження, що це саме він на відео. Журналісти редакції розслідувань "Суспільного" встановили росіянина, який знімав відео...

Бережіться! Вчені назвали чинник, який підвищує ризик інсульту і серцевого нападу до 50-річчя

понеділок, 3 червень 2024, 17:22

У людей віком до 50 років збільшується ризик серцевого нападу або інсульту, якщо вони мали ожиріння протягом 10 років. Про це заявили дослідники з Гарвардської медичної школи, а відповідне дослідження презентували на зустрічі Ендокринного товариства в ...