Оце так: В Україні пенсіонери через суд зобов'язали сина із ЗСУ платити їм довічну пенсію

Вінницький міський суд Вінницької області зобов'язав військовослужбовця ЗСУ платити своїм батькам довічну пенсію (аліменти). Вони подали в суд проти сина через те, що їм не вистачало власних пенсій, а закон зобов'язує дорослих дітей допомагати непрацездатним батькам. Про це йдеться в рішенні суду по справі 127/751/24. Розмір пенсії матері становить 2760 грн, батько, який має інвалідність, отримує пенсію в розмірі 3669 грн. Цих коштів подружжю не вистачає, передають Патріоти України.

"Позивачі вказують, що значна частина їх доходу, який складається з пенсії, витрачається на оплату комунальних послуг", – йдеться в матеріалах справи. Відповідач (їх син) є військовослужбовцем та проходить військову службу, відтак "має можливість надавати матеріальну допомогу на утримання непрацездатних батьків".

"За таких обставин позивачі просили стягнути на користь кожного з них аліменти на їх утримання по 1/6 частині з усіх видів заробітку (доходу) відповідача, щомісячно, починаючи з дати звернення до суду та довічно", - йдеться в матеріалах справи.

Суд розглянув вимоги позивачів, однак вирішив зменшити розмір аліментів. Батько та мати будуть отримувати від сина по 1/12 свого доходу довічно. Так, з зарплати, наприклад, в 50 тис. грн батькам необхідно буде віддавати 8,33 тис. грн (по 4,16 тис. грн кожному).

Повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх батьків за двох умов:

  • батьки непрацездатні (особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника відповідно до закону);
  • батьки потребують матеріальної допомоги (особи, які не мають можливості забезпечити своє гідне існування через відсутність пенсії або її низького розміру).

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...