Оце так! Вчені розкрили дивовижний зв’язок між іменем і кар'єрою людини

Дослідники з Університету Юти з’ясували, що імена людей можуть бути причиною того, яку професію обирає людина. У новому дослідженні вони виявили, що людей приваблюють місця та професії, які мають спільну першу літеру імені, що відоме як "номінативний детермінізм".

На думку команди, це може пояснити, чому Шакіра стала співачкою, а Аня Тейлор-Джой прославилася як актриса. Щоб перевірити цю теорію, дослідники з Університету Юти проаналізували 3410 імен із Common Crawl, Twitter, Google News і Google Books, пише MailOnline.

Коли прізвища вперше з’явилися в 11 столітті, вони часто були простим відображенням чиєїсь кар’єри. Номінативний детермінізм йде далі, стверджуючи, що люди підсвідомо обирають життєві рішення, які краще підходять до їхніх імен. Навіть після контролю за такими факторами, як стать та етнічна приналежність, дослідники виявили, що номінативний детермінізм, мабуть, має послідовний вплив на всі дані. Імена людей пов’язували з кар’єрою зі збігом перших літер частіше, ніж можна було очікувати випадково.

"Ми знаходимо послідовні докази зв’язку між іменами людей і перевагою головного життєвого вибору, який починається з тієї ж літери, що й ім’я", – коментують дослідження вчені.

Цікаво, що дослідники також виявили, що ефекти номінативного детермінізму не були послідовними за роками або між статями. На початку 20 століття дані свідчать про те, що номінативний детермінізм більше вплинув на чоловіків, ніж на жінок, але ця різниця з часом зменшилася. Дослідники припускають, що коли жінки отримали більше свободи вибирати власну кар’єру, номінативний детермінізм почав справляти більш виражений ефект.

Вчені припускають, що номінативний детермінізм є продуктом психологічного фактора, який називається "імпліцитним егоїзмом". Це теорія про те, що людей підсвідомо приваблюють місця, люди та речі, які нагадують їм їх самих.

Однак варто зазначити, що цей вплив є невеликим й може бути переповнений більш значущими факторами. Наприклад, у цьому нещодавньому дослідженні дослідники виявили, що на тих, хто навчався у вищих навчальних закладах, менше впливав номінативний детермінізм. Вони припускають, що це може бути тому, що диплом є більшим маркером ідентичності, ніж перша літера вашого імені.

Початок переговорів з ЄС: Починайте виконувати!

п’ятниця, 28 червень 2024, 1:07

Початок переговорів про вступ до ЄС – це не подарунок для влади і не приз глядацьких симпатій. Це – визнання героїчної боротьби української Армії за підтримки Народу. Але це також – певне, остання сходинка, на яку пускають авансом. Далі – дуже складна ...

Є загиблі та поранені: у Словаччині сталася аварія автобуса та поїзда з українцями (відео)

четвер, 27 червень 2024, 23:55

За словами журналіста Віталія Глаголи, кілька постраждалих перебувають у важкому стані. Серед постраждалих водій автобуса і водій поїзда, пасажири поїзда не постраждали. . Близько шостої вечора 27 червня поїзд Будапешт-Прага, в якому перебували громад...