Оце так! Вчені з'ясували, що рослини мають інтелект і здатність "вирішувати проблеми"

Нове дослідження американських вчених показує, що рослини мають певну форму інтелекту. Вони здатні розв'язувати проблеми, відчуваючи, коли сусідню рослину поїдають комахи. Під час дослідження золотарника науковці виявили, що рослини здатні адаптуватись до загрозливих обставин, щоб уникнути знищення. Це може змінити уявлення людей про інтелект, передають Патріоти України.

Багато вчених розглядають інтелект як наявність центральної нервової системи, де електричні сигнали передають повідомлення до інших нервів для обробки інформації. Рослини ж мають судинну систему, яка є мережею клітин, що передає воду, мінерали та поживні речовини для життя та росту. Тому вчені закликають змінити визначення інтелекту і включити в нього здатність розв’язувати проблеми.

За попередніми дослідженнями вчені виявили, що рослини видають високочастотний тривожний звук, коли зазнають стресу, на кшталт пошкодження листя чи стебла.

Об'єктом останніх досліджень американських науковців стали золотарники, які часто зустрічаються в Північній Америці, Європі та Азії. Коли рослину поїдають жуки, вона випускає хімічну речовину, яка повідомляє комах, що є, мовляв, пошкоджена і тому не годиться для їжі. Цікаво, що такі леткі органічні сполуки згодом були виявлені сусідніми золотарниками, які створили той самий захисний механізм.

"Залежно від інформації, яку рослина отримує з навколишнього середовища, вона змінює свою стандартну поведінку. Це відповідає нашому визначенню інтелекту", – наголосив професор екології та еволюційної біології в Корнелльському університеті Кесслер.

Дослідження також виявили, що рослини "нюхають" хімікат, який сигналізує про наявність шкідника. "Леткі викиди, що надходять від сусіда, є прогнозом майбутньої травоїдності. Тож рослини можуть використовувати навколишнє середовище, щоб передбачити майбутню ситуацію, а потім діяти відповідно до неї", – додав Кесслер. Науковці також припустили, що рослини можуть рахувати, приймати рішення, розпізнавати своїх родичів і навіть запам’ятовувати події.

Варто знати! Як отримати електронний рецепт на ліки без мобільного телефона

середа, 26 червень 2024, 18:44

У Судово-юридична газета українцям нагадали про те, чи можна отримати електронний рецепт без мобільного телефона, передають Патріоти України. За словами Національної служба здоров'я України, отримати е-рецепт на "Доступні ліки" чи рецептурний препарат ...

Раковини брудні, душові кабіни зламані: ЗМІ шокували умовами для українців, які пропонує найбільший притулок для біженців у Німеччині

середа, 26 червень 2024, 17:30

Журналісти швейцарського видання Neue Zürcher Zeitung були шоковані умовами для українських біженців у берлінському притулку у аеропорту Тегель, та назвали його абсолютно не пристосованим для тривалого перебування осіб і катастрофою, передають Патріоти...