Оце так! Заняття садівництвом може знизити ризик розвитку раку

Американські вчені з'ясували, що посадка саджанців у саду та догляд за ними не лише покращують психічне здоров'я, а й, ймовірно, допомагають знизити ризик розвитку онкопатології,, передають Патріоти України.

Нездорове харчування, відсутність фізичної активності та соціальна ізоляція – фактори ризику розвитку неінфекційних та інших хронічних захворювань. Вчені з університетів Колорадо, Південної Кароліни та інших наукових організацій США вирішили з'ясувати, як це може бути пов'язане з фізичною активністю на природі разом із правильним харчуванням.

До компонентів здорової їжі, зокрема, відносять клітковину. Її вживання впливає на профілактику запальних та імунних реакцій організму, кишковий мікробіом та розвиток таких захворювань, як рак та діабет. У той час як лікарі рекомендують вживати від 25 до 38 грамів клітковини на день, середньостатистична доросла людина щодня їсть менш як 16 грамів цих харчових волокон.

Досліджень, присвячених садівництву, дуже мало і вони охоплюють невеликі вибірки. Але навіть такі роботи показують, що садівники, як правило, вживають більше фруктів і овочів, а також мають більш оптимальний індекс маси тіла, ніж люди, не пов'язані з такого роду діяльністю.

Американські фахівці залучили до участі у своєму новому дослідженні 291 людину, яка у звичайному житті раніше не займалася садівництвом. Середній вік піддослідних становив 41 рік, експеримент проходив з 1 січня 2017 року до 15 червня 2019-го. Учасників випадковим чином розподілили на дві групи, перша з яких почала систематично працювати на присадибних ділянках, а друга — контрольна — жила колишнім життям. Обидві групи періодично проходили опитування, присвячені харчуванню, також вимірювалася їхня маса тіла. Крім цього, піддослідні носили при собі сенсори, що показують їхню фізичну активність.

Вже до осені 2017 року з'ясувалося: ті, хто займався садівництвом, щодня вживали на 1,4 грама більше клітковини, ніж представники контрольної групи. Здається, ніби це небагато. Але автори дослідження наголошують: зростання споживання клітковини навіть на один грам на день може позитивно вплинути на здоров'я.

Крім того, вчені зауважили, що група садівників підвищила рівень своєї фізичної активності приблизно на 42 хвилини на тиждень. А ще учасники відзначили зниження рівня стресу та тривоги. Ці піддослідні також частіше спілкувалися між собою, тобто мали більше соціальних контактів, аніж члени контрольної групи. Тому дослідники вважають, що заняття садівництвом корисне для психічного здоров'я та здатне знизити ризик розвитку раку та інших захворювань неінфекційної природи.

"Хотів показати, як Україна бореться": У Львові винесли вирок залізничнику, який фотографував переміщення військової техніки

середа, 24 квітень 2024, 14:05

Чоловік надсилав фото з переміщення військової техніки своєму знайомому, який проживає у Польщі. Про це йдеться у вироку Шевченківського районного суду, передають Патріоти України. Чоловік є уродженцем Яворівського району та працював оглядачем-ремонтни...

"Це був наклеп": Тернопільська бібліотека після скандалу з переселенцем попросила в омбудсмена "захисту від хейту"

середа, 24 квітень 2024, 13:53

Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей зробив офіційну заяву і звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Відповідну заяву оприлюднили на сторінці бібліотеки, передають Патріоти України. "Колектив Те...