Пам'ятаєте Романа Насірова? Справу про найбільший хабар в історії України передали до суду

Справу про 21 мільйон євро та 5,5 мільйона доларів хабаря для колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова та його радника скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті. Про це повідомили пресслужби НАБУ і САП.

Це найбільша в історії сума, задокументована правоохоронцями (понад 722 мільйони гривень).

Насірова звинувачують в отриманні неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ в інтересах компаній аграрного холдингу (Укрлендфармінг Олега Бахматюка - ред.).

Установлено, що протягом 2015-2016 років очільник ДФС одержав на свою користь та на користь третіх осіб понад 722 мільйони гривень хабаря за вчинення дій, пов’язаних із забезпеченням відшкодування ПДВ підконтрольним власнику агрохолдингу юридичним особам у розмірі понад 3,2 мільярда гривень.

Слідство встановило, що надання неправомірної вигоди в іноземній валюті відбувалося із використанням низки компаній, зареєстрованих за кордоном, що належали власнику одного з агрохолдингів, а її одержання посадовцем - із використанням підприємств-нерезидентів, контроль над діяльністю яких здійснювався безпосередньо Насіровим, його радником та його родичами.

Для перерахування коштів також були залучені інші підприємства-посередники, зареєстровані за межами України. При цьому частина коштів була сформована безпосередньо із грошових коштів бюджетного відшкодування ПДВ, конвертованих в іноземну валюту.

Разом із тим, у САП повідомили, що матеріали стосовно власника агрохолдингу виділені в окреме провадження, у якому сторона захисту наразі ознайомлюється із матеріалами досудового розслідування. Його ім’я правоохоронці не називають, але йдеться про Олега Бахматюка. 8 березня суд його заочно заарештував.

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...