Паскудили в шухляди і стріляли по дошках. "Людина у здоровому глузді такого робити не буде": Як виглядає школа на Херсонщині після "візиту" окупантів (відео)

Російські загарбники під час окупації Херсонщини оселилися, зокрема, у Архангельській загальноосвітній школі. Вони покрали з освітнього закладу закуплені лише у грудні 2021 року ноутбуки, принтери та проектор, а на інтерактивних дошках вправлялися у стрільбі, передають Патріоти України.

В усіх приміщеннях загарбники позалишали купи екскрементів: потреби окупанти справляли і в шухляди столів, і на портрети класиків російської літератури. Шокуючий репортаж зі спаплюженої та зруйнованої носіями "русского міра" школи показав журналіст Юрій Бутусов.

"Архангельська загальноосвітня школа під час окупації стала місцем, де проживали російські окупанти. Після деокупації населеного пункту ми отримали змогу побачити, як жили та облаштовували свій побут росіяни. По всій школі: пляшки з-під алкогольних напоїв та фрагменти фекалій, вкрадена оргтехніка. Це одна з багатьох зруйнованих шкіл України як символ вкраденого дитинства", – написав Бутусов.

Архангельський опорний заклад середньої освіти постраждав від російських обстрілів ще у перші тижні війни. Згодом там оселилися російські окупанти, які розграбували та понівечили все, що не знищили їхні обстріли.

Особливо постраждала одноповерхова будівля, де навчалися дітки 1-4 класів. Тільки у грудні 2021 року там встановили нову класну дошку та інтерактивну дошку. У кожному класі було встановлено проектор, був магнітофон та принтери. А придбані буквально напередодні повномасштабного вторгнення РФ 13 ноутбуків адміністрація навчального закладу не встигла навіть розпакувати.

Після приходу "визволителів" все це було ними вкрадене або знищене. "Я звернула увагу: в тих кабінетах, де були інтерактивні дошки - вони не знали, що воно таке, і намагалися їх прострелити. Бачите? Це не осколки", – показує автору відео наслідки перебування у школі носіїв "русского міра" директорка навчального закладу.

Вона констатує: окупанти крали все, до чого могли дотягтися. Що не могли вкрасти – паплюжили."Було закуплено 13 ноутбуків нових і навушників з акустичною програмою. Все це було знищено. Коробки залишили. Ноутбуки вони викрали всі. Забрали навіть проектор – я не знаю, звісно, чи вони поняття хоч мають, навіщо проектор. І я коли прийшла, то не було і принтера. І дивлюся – я не можу зрозуміти, що вони ще намагалися тут знайти? Тому що якщо простежити, то все вони із шафок витягували. Не знаю, що вони там шукали. Ну і в кожному класі залишали свої... потреби (екскременти. - Ред.)", – розповідає жінка.

Вона переконана: чинити так, як чинили на українській землі російські загарбники, не буде жодна притомна людина.

"Мені здається, це їхнє обличчя, їхній менталітет. Це моє особисте враження. Тому що людина з розумом, зі здоровим глуздом такого робити не буде у жодному разі. Навіть шухлядка зі стола, яка загиджена, – це ні в які рамки не входить", – розводить руками директорка.

Водночас поки Росія на увесь світ кричить про свою "велику культуру" та обурюється її "відміною", а також знесенням в Україні пам'ятників російським класикам та перейменуванням названих на їхню честь раніше вулиць – російська армія продемонструвала своє справжнє ставлення до цієї культури та цих класиків.

"Що найцікавіше - на підлозі валяються портрети російських класиків, Пушкіна та Лермонтова. І біля портретів - фекалії. І хто після цього може сказати, що Росія сюди хотіла принести якусь свою частину культури?" – риторично поцікавився чоловік у кадрі.

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...