Очільник дозволив вирішувати самим: Перша парафія УГКЦ в Україні вирішила святкувати Різдво 25 грудня

Українські греко-католики, які на початку ХХ століття жили на територіях, що входили до складу Польщі, раніше не переходили на григоріанський календар з політичних міркувань.

Перша парафія Української греко-католицької церкви вирішила перейти до святкування Різдва 25 грудня (саме в цю дату його відзначає більша частина християнського світу), повідомляють Патріоти України.

Як пише "Західний кур'єр", на нову дату святкування Різдва перейшла церква Найсвятішого Серця Христа Чоловіколюбця в Івано-Франківську. За кордоном же дозвіл на перехід до григоріанського календаря вже отримали греко-католики Португалії та Італії.

Тим часом патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) в коментарі зазначив, що його церква не нав'язуватиме вірянам нових традицій примусово, а чекатиме, поки вони самі дозріють до цього. "Нехай віряни самі вирішують, чи переходити на святкування 25 грудня", – сказав він, нагадавши, що наразі більшість греко-католиків в Україні разом із ПЦУ святкують Різдво 7 січня.

Також юліанського календаря дотримуються Російська, Грузинська, Сербська, Єрусалимська православні церкви. Як пише "Радіо Свобода", українські греко-католики, які на початку ХХ століття жили на територіях, що входили до складу Польщі, не перейшли на григоріанський календар з політичних міркувань. Так вони намагалися зберегти українські традиції та зв’язок зі своїми співвітчизниками, котрі опинилися під владою СРСР.

У Польщі змінюють виплати для біженців - ось що потрібно знати українцям

субота, 18 травень 2024, 8:30

Українським біженцям у Польщі - приготуватися. Місцевий уряд планує серйозні зміни, зокрема скасування деяких популярних виплат. Які пільги поляки хочуть прибрати, а які залишаться? А також про те, як різні країни Європи борються за українських біженці...

Важливий крок: У Міноборони розповіли, чи запрацює 18 травня е-кабінет для оновлення військових даних

субота, 18 травень 2024, 8:24

Електронний кабінет військовозобов'язаного запрацює 18 травня, коли новий закон про мобілізацію офіційно набере чинності. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на речника Міністерства оборони Дмитра Лазуткіна в ефірі "Радіо Свобода". Він підтвер...