Пенсійна реформа: Розроблено законопроект про накопичувальні пенсії

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) розробила законопроект "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", який перед подачею до парламенту повинен схвалити Кабмін.

Документ є альтернативним законопроекту №6677 (в авторах – близько 60 депутатів), який скоро два роки як порошиться в Раді. Журналісти з'ясували, чи допоможе введення пенсрахунків накопичити на хорошу пенсію, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Що пропонують

Як видно із законопроекту НКЦПФР, два головних нововведення такі. Перше – обов'язковий внесок від доходів (зарплата та інші виплати: бонуси, премії) працівника в перший рік дорівнюватиме 2%, потім щорічно збільшуватиметься на 1%, поки не досягне 10%. Друге – внески акумулюватимуться в державному Накопичувальному фонді і в недержавних авторизованих пенсійних фондах (НПФ). Розпоряджатися внесками стануть професійні компанії з управління активами (КУА), завдання яких – уберегти гроші від знецінення через інфляцію, а ще краще – примножити їх шляхом вкладення в цінні папери та успішні інвестпроекти. Працівник може вибрати три види виплати пенсій: довічну (найменші виплати), щомісячну (поки не закінчаться гроші) і одноразову. У разі смерті працівника (або вже пенсіонера) всі накопичені або гроші, що залишилися, можуть бути успадковані. У законопроекті №6677 максимальний внесок дорівнює 7%, а грошима розпоряджатимуться приватні пенсфонди за вибором працівника.

Думка експертів

Аналітики наразі обережно оцінюють намір держави взяти під контроль пенсрахунки, на яких згодом будуть акумульовані сотні мільярдів гривень. За словами екс-заступника голови Пенсфонду Віктора Колбуна, це призведе до корупції і непрозорості.

"Кількадесят так званих авторизованих фондів, вимоги до яких в законопроекті навіть не прописані, служитимуть ширмою для чиновників, а ось недержавні фонди, навпаки, будуть під жорстким контролем держави, – сказав нам Колбун. – Також несправедливо обкладати працівників додатковим 10%-вим податком без будь-якої компенсації, спершу варто було б зменшити податок на доходи фізосіб з 18% до 15% і скасувати 1,5% військового збору і тільки після цього вводити накопичувальні рахунки".

Експерт Реанімаційного пакету реформ Галина Третьякова нагадала, що лише в двох країнах світу – РФ і Казахстані – примусово наповнюють особисті пенсрахунки тільки за рахунок зарплат працівників. В інших країнах, де є такі рахунки, на них відраховують гроші спільно роботодавець і працівник, а на першому етапі в низці країн, наприклад, в Прибалтиці, брала участь і держава. Економіст Андрій Забловський також вважає, що при запуску системи накопичувальних пенсій доцільно використовувати варіант, коли відрахування формуються як за рахунок працівників, так і роботодавців, а відсоток кожного можна обговорювати.

"Ключовим питанням є захист накопичень від інфляції і можливість їх капіталізувати, тобто примножити, – каже Забловський. – У випадку України це залежатиме від інвестстратегії, обраної пенсфондом, а також від держполітики, яка надасть низку гарантій (страхувальний фонд) на випадок втрати частини коштів від економічних криз, банкрутств. В Україні нині обмежений набір ліквідних інструментів (ОВДП, депозитні сертифікати НБУ) через нерозвинений фондовий ринок. Тому пенсфонди повинні отримати право розміщувати свої ресурси в закордонні фінансові інструменти (акції, облігації)".

Надбавка – близько 1000 гривень на місяць

Економіст Олександр Охріменко каже, що найскладніше при запуску особистих накопичувальних рахунків – зберегти заощадження від інфляції, яка в Україні становить останніми роками 10-12% на рік.

"Середня прибутковість вкладень в НПФ, за підсумками 2018 р., становила близько 9% при інфляції 10%, тобто вкладник не примножив, а втратив кошти, – оцінив Охріменко. – Але, припустимо, що НПФ забезпечить 12% річних при інфляції 10% на рік. Почавши в 35 років вносити по 1000 грн/міс., працівник до 60 років зможе накопичити майже 2 млн грн. Але за 25 років ці гроші знеціняться в 12 разів, до нинішніх 170 тис. грн. Якщо 60-річний пенсіонер вирішить отримувати доплату рівними частинами протягом 20 років, то, з урахуванням нарахування відсотків на неотриману суму накопичень, вийде щомісячний "приварок", приблизно рівний за купівельною спроможністю нинішній тисячі гривень".

Але після 80-ти років виплати з фонду йому припиняться, і пенсіонер зможе розраховувати тільки на пенсію із солідарної системи.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...