"Пенсия вся идет на лекарства и еду. Могу позволить раз в месяц дешевую колбасу": Пенсіонери розповіли, як змушені виживати на окупованому Донбасі

З 1 липня бойовики "ДНР" підняли пенсійні виплати літнім людям. Тепер "мінімалка" для пенсіонерів на території ОРДО - 4 тис рублів (1526,4 грн). Разом з тим, місцеві ватажки підвищили ціни на деякі комунальні послуги та продукти харчування. Журналісти запитали жителів непідконтрольного Україні Донбасу, на що вони витрачають пенсії, повідомляють Патріоти України.

Раїса Михайлівна, 75 років, Харцизьськ

- Пропрацювала 35 років на заводі. Пенсія була мінімальна. Підняли її на 230 гривень. Тепер отримую 1755 щомісяця. В основному витрачаю гроші на їжу: м'ясо, овочі, хліб, молоко. Щоб заощадити, купую курячі ніжки або стегна. Наприклад, куряче філе найдешевше коштує 80,14 грн. Для місцевих - дорого. На їжу витрачається половина виплат. Частина - на ліки. Якщо лікар виписує дорогі таблетки, купую аналоги дешевше. На комунальні послуги витрачаю до 300 гривень. Дешево, тому що в ДНР роблять знижки пенсіонерам.

Лідія Мороз, 64 роки, Зугрес

- Пенсія вся йде на ліки і їжу. Після війни загострилися проблеми зі здоров'ям. Почала пити багато заспокійливих. На препарати йде велика частина виплат - близько 1000 гривень. М'ясних продуктів практично не купую. Можу дозволити раз на місяць дешеву ковбасу. Готую її з яєчнею або роблю бутерброди.

Іван Захаров, 54 роки, Донецьк

- Від голоду мене рятує те, що їду в Україну за пенсією. За дорогу віддаю 1000 гривень кожні два місяці, щоб відзначитися в пенсійному фонді. Але зате можу дозволити купити іграшки онукам, відзначити Новий рік з червоною ікрою і купувати свинину до борщу. Рятує стаж в шахті і те, що бюджет з дружиною ділимо.

Тетяна Свириденко, 62 роки, Донецьк

- Отримую 4200 рублів (1602.72 грн, - ред.). Витрачаю гроші на їжу і ліки. Забула вже смак свинини і яловичини, купую собі тушку курки. Економлю так, щоб вистачило на півмісяця. Дуже люблю молочку. На її віддаю близько 200 гривень. До чаю купую цукерки. Намагаюся купувати найдешевші. Але від них аж зуби зводять, бо дуже солодкі. Так економлю на цукрі. Його взагалі не купую до чаю і кави.

Джерело: Gazeta.ua

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...